Vágólapra másolva!
A csapatnál töltött első idényében máris tizenháromszor állhatott a dobogón, ami előtte egyetlen más versenyzőnek sem sikerült. Úgy érzi, a Ferrari Brazíliában közelebb volt a Mercedeshez, mint eddig bármikor.

Sebastian Vettel a Brazil Nagydíjon az idén tizenharmadszor is felállhatott a dobogóra, ami a Ferrarinál töltött első szezonjában eddig egyetlen versenyzőnek sem sikerült: 2010-ben még Fernando Alonso is csak tízszer, míg Alain Prost 1990-ben kilencszer, Michael Schumacher pedig 1996-ban nyolcszor végzett a legjobb három között. Az eddigi, 12-es rekordot még Kimi Räikkönen állította be 2007-ben. Ám a német ennél jobban örült annak, hogy úgy érezte, a Ferrari versenytempója Interlagosban közelebb volt a Mercedeséhez, mint korábban bármikor.

Vettel mindössze 6,5 másodperccel a 2. helyezett Lewis Hamilton mögött ért célba, akin az utolsó tíz kör alatt 7 másodpercet még hozott is. A Mercedesnek az ő lépésére reagálva kellett áttérnie két kerékcseréről háromra. „Még soha nem voltunk ennyire közel hozzájuk, ami óriási eredmény, ha meggondoljuk, hogy a Mercedes versenyzői végig teljes erőbedobással vezettek, mert nem volt vesztenivalójuk" – mondta az idén három győzelmet arató Vettel. „A mai nem tartozott a legizgalmasabb futamok közé, mert nem volt a környékemen senki, de ez a pálya így is nagyon kellemes."

Vettel az idén tizenharmadszor állhatott a dobogóra Brazíliában Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

A Ferrari főnöke, Maurizio Arrivabene egyetértett Vettellel abban, hogy a Ferrari teljesítménye szokatlanul közel volt a Mercedeséhez, de elismerte, hogy összességében még lassabbak voltak náluk. A csapat minden eshetőséget le akart fedni, ezért állították három kiállásra Vettelt, miközben Kimi Räikkönen kitartott az eredetileg tervezett kettő mellett. Ő a 4. helyről rajtolt, és ott is ért célba.

„Ez elég unalmas verseny volt számomra" – ismerte el. „Amíg újak voltak a gumik, minden rendben ment, de ahogy elhasználódtak, küszködni kezdtem az elsőkkel, kicsit mindig gondot okozott a viselkedésük."

Habár Räikkönen egyszer elengedte maga mellett Vettelt, akinek a háromkiállásos taktikája működéséhez minél gyorsabban kellett mennie, úgy gondolta, egyforma stratégiával sem lett volna más az eredmény. A finn nem talált semmi különöset abban sem, hogy a rajtrács első nyolc kockájának tulajdonosa ért célba az első nyolc helyen, és az élmezőnyben alig volt előzés.

„Gyakran van így" – mutatott rá. „Csak akkor szokott kibontakozni sok csata, amikor különlegesek a körülmények egy Safety Car-fázis vagy valami más miatt."

4. helye révén Räikkönen egyetlen pontra közelítette meg az egyéni összetettben honfitársát, Valtteri Bottast, akivel az utóbbi hetekben kétszer is összekoccant. A párharcuk így majd az Abu-Dzabi idényzárón fog eldőlni, ez azonban őt nem igazán izgatja. „Hát, jobb a 4., mint az 5. helyen végezni, de számít ez valamit?" – firtatta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!