Vágólapra másolva!
Azt hihetnénk, alig várja, hogy befejeződjenek a szenvedései, pedig nem – szerinte a McLaren pont most kezdett el látványosan fejlődni.

A 2015-ös szezon kívülről nézve kínszenvedés volt Fernando Alonso számára: miután a Ferraritól az évekig tartó sikertelenség miatt távozott, a McLarennél még rosszabb helyzetben találta magát, mert a csapat régi-új motorszállítója, a Honda nem tudott elég jó hajtásláncot építeni a bonyolult hibrid szabályokhoz.

Habár még pontot is mindössze kétszer sikerült szereznie, Alonso nem örül neki, hogy már csak két forduló van hátra az idényből, mivel úgy érzi, a McLaren végre elkezdett látványosan fejlődni. „Az autónk fejlesztése már Austinban, de Mexikóban mindenképpen a megfelelő irányba haladt" – mondta. „Amikor Austinban bevetettük az aerodinamikai újításokat, az autó pont a vártnak megfelelően viselkedett."

Alonso úgy érzi, a McLaren jó úton halad Forrás: McLaren

„A motor is versenyről versenyre jobb. A negyedik fázissal egyértelműen javult a teljesítménye. Az egész csomag folyamatosan fejlődik. Sajnos azonban a szezonnak nemsokára vége lesz, de ez a pozitív trend remélhetőleg a télen is folytatódni fog, amikor nem lehet sem tesztelni, sem versenyezni."

Alonso bízik benne, hogy a McLaren jövőre képes lesz kihasználni az elmúlt hetekben érzékelt növekvő potenciálját, bár elismeri, hogy ez a Honda oldaláról „kérdéses, mert egyes fejlesztéseik még csak papíron léteznek."

„Az új motorokat januárban és februárban alaposan tesztelnünk kell a próbapadon" – figyelmeztetett. „Addig nem lehetünk teljesen biztosak az előrelépésben, de én optimista vagyok. Az idén sok leckét megtanultunk a megbízhatóságról, a teljesítményről, valamint a motor, az elektromos rendszer és a turbó filozófiájáról is."

A McLaren másik versenyzője, Jenson Button elismerte: frusztrálja őket, hogy „nem harcolhatunk az élen, de ez a mi hibánk. Rajtunk, a csapaton múlik, hogy változtassunk ezen." A wokingi istálló az egész szezon alatt mindössze 27 pontot gyűjtött, ebből 12-t a Hungaroringen. A legjobb eredményük Alonso ottani 5. helyezése volt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!