Vágólapra másolva!
A Circuit of the Americas a jogdíjakat is a kormányzati hozzájárulásból fedezte, amelyből 22 százalékot megvontak arra hivatkozva, hogy az eredeti összeget hibás modellből számították ki. Ez nem függ össze az idei versenyen tapasztalt problémákkal.

Miután az idei USA Nagydíj hétvégéjét teljesen tönkretette az ítéletidő, az austini verseny elszenvedett egy másik csapást is: a texasi kormányzat megvonta tőle a támogatás 22 százalékát, pedig a szervezők abból fedezték a jogdíjat.

Az állam eredetileg tíz éven át évi 25 millió dolláros hozzájárulást garantált a nagydíj számára, ezt az első három alkalommal – 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben – ki is fizették. Az idéntől azonban 19,5 millióra csökkentették az összeget. A januárban hivatalba lépett új kormányzó, Greg Abbott stábja ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy az elődje, Rick Parry idején hibásan számították ki a rendezvény gazdasági hozadékait.

A nagydíj az állam szempontjából jelentős adóbevételt hozó rendezvényeknek fenntartott alapból kapja a támogatását. Az Abbott alatt dolgozó könyvvizsgálók jelentése szerint az előzőleg használt modellben olyan adónemeket is figyelembe vettek az esemény gazdasági hasznának kiszámításánál, amelyeket nem lett volna szabad.

Lehet, hogy az idei volt az utolsó USA Nagydíj Austinban. Pedig maga a verseny izgalmas volt Forrás: AFP/Clive Mason

A texasi számvevőszéket vezető John Keel Abbott rámutatott, hogy az ilyen rendezvényekből befolyó adók összegét eleve lehetetlen pontosan megbecsülni, mivel az állam teljes bevételéhez képest nagyon csekély, ráadásul a számlákat széles skálán változó, akár 90 napos határidőre állítják ki.

Ez a megállapítás nemcsak a Forma-1-es versenyre, hanem az alap körébe bevont valamennyi rendezvényre érvényes. A nagydíj támogatását azért csökkentették 22 százalékkal, mert az Abbotték által használt új modell szerint eredetileg ennyivel becsülték túl a hozadékát bizonyos adónemek téves beszámítása miatt.

Mint most kiderült, a szervezőket már az idei futam előtt értesítették a döntésről, amelyről a pálya elnöke, Bobby Epstein elismerte, hogy komolyan veszélyezteti az USA Nagydíj jövőjét. A balszerencsés időjárás miatti bevételkiesés ezek után csak egy újabb pofon volt. „Hogy egy szakkifejezést használjak, meg vagyunk lőve" – mondta Epstein az American Statesmannek. „Ez hidegzuhanyként ért minket. Senki nem számított rá. Most az a kérdés, hogy visszatér-e hozzánk a verseny."

A sport számára súlyos csapás lenne, ha ismét kiszorulna a szereplők számára kiemelten fontos piacnak számító USÁ-ból, ahol évtizedek óta hiába próbálja tartósan megvetni a lábát. Bernie Ecclestone, az F1 nagyura nem derűlátó. „Ha a helyzet megváltozott, nehéz lesz Austinban tartani a versenyt" – erősítette meg. Ecclestone korábban New Jersey-be is megpróbált szervezni egy nagydíjat, de a terve meghiúsult.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!