Még mindig nem biztos, hogy a Renault megveszi a Lotust

Forma-1, Kimi Räikkönen, Lotus F1 Team, Bahreini Nagydíj 2012
2012 Bahrain Grand Prix - Friday Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain 20th April 2012 Kimi Raikkonen, Lotus E20 Renault. World Copyright: Andrew Ferraro/LAT Photographic ref: Digital Image _Q0C5752
Vágólapra másolva!
Matthew Carter, a csapat ügyvezetője szerint bíznak benne, hogy a felvásárlás megtörténik, de a biztonság kedvéért a Mercedes motorjához is megtervezik az autójukat.

A talán hamarosan megoldódó Red Bull-Renault viszállyal párhuzamosan a Lotus jövője, a Renault esetleges gyári csapatként való visszatérése is hónapok óta beszédtéma a Forma-1-ben. Az F1 hivatalos weboldalának adott, bizonytalan hangvételű interjújában Matthew Carter, az enstone-i csapat ügyvezetője elárulta: továbbra sem biztosak abban, hogy a franciák felvásárolják a csapatot, ezért még a jelenleg használt Mercedes erőforráshoz is megtervezik a 2016-os autójukat.

„A Renault aláírt egy szándéknyilatkozatot, úgyhogy a háttérben a Renault és a Lotus menedzsmentje teljes erővel dolgozik az üzleten. Az ügy halad, de időre van szükség hozzá. Bízom benne, hogy sor kerül rá” – mondta Carter. „Azt persze tudjuk, hogy az üzleti életben bármi megtörténhet, tehát amíg az aláírások nem kerülnek a papírokra, a megállapodás nem köttetett meg.”

Az enstone-i istálló 1995 és 2014 között folyamatosan Renault motorokat használt, néha más név alatt Forrás: Lotus F1 Team

Carter megerősítette, hogy a szándéknyilatkozat szerint a Renault saját neve alatt, gyári istállóként működtetné a csapatot, és többségi tulajdont szerezne benne. Elismerte, még nem dőlt el a menedzsment sorsa, de a Renault a személyzetre igényt tart. „Ha megveszik a csapatot, biztosan Enstone-ba költöznek, mert a létesítmény, a szervezet, a munkaerő és az istálló is az övék lesz. Ezeket mind megvásárolják. A felsővezetés sorsáról őszintén szólva fogalmam sincs.”

Noha a legtöbben örülnek a Renault visszatérésének, a helyzet következménye, hogy a Lotus név eltűnik a Forma-1-ből. Ezt most Carter is megerősítette: „Amennyiben a Renault-val való ügylet végbemegy, akkor igen. A csapatot nem Lotusnak fogják hívni, ez a név kiesik a Forma-1-ből. Jelenleg a miénk a névhasználat joga, de ezt fel fogjuk mondani. Úgyhogy valaki más akár meg is szerezheti ezt a nevet!” – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!