Vágólapra másolva!
Két korábbi F1-es versenyhelyszín, Zandvoort és Buenos Aires is vizsgálja a világbajnokság visszacsábításának lehetőségét. A politikusok döntésén múlik a pályák jövője.

Az 1986-ban először megrendezett Magyar Nagydíj szorította ki az F1-e versenynaptárban addig szereplő hollandiai Zandvoortot, ahova azóta sem tért vissza a világbajnokság mezőnye. A VVD párt által vezetett önkormányzat a napokban viszont vizsgálni kezdte a nagydíj újbóli megtartásának lehetőségét, és Jerry Kramer, a párt egyik tagja szerint „mindenki nagyon lelkes” az ötlettel kapcsolatban. „A régió önkormányzatainak és cégeinek össze kell fognia” – mondta.

„Ez egy történelmi helyszín, és jó lenne ismét beépíteni a naptárba. Tisztában vagyok azzal, hogy több tízmillió euróba kerülne a Forma-1 visszacsábítása, de mindenképpen érdemes megvizsgálni a lehetőséget” – vélte. Ezzel Eric Weijers, a pálya igazgatója is egyetértett. „Rengeteg pénzről van szó, de ez csak az első lépés” – idézte az NU. „Ha össze is állna egy terv, akkor is időre lenne szükség, talán 2019-ben vagy 2020-ban lenne lehetséges” – jelentette ki.

Heinz-Harald Frentzen az 1997-es Argentin Nagydíjon Forrás: Williams F1

Weijers szerint az infrastruktúrát fejleszteni kellene, a meglévő felújításra szorul, és az F1 pénzügy igényeinek is meg kell felelniük. Hasonló a helyzet Argentínában is, ahol a nemsokára esedékes választások után remélnek előrelépést a helyiek, akik között a Lotus csapatfőnök-helyetteseként dolgozó Federico Gastaldi testvére, Marcos is érdekelt. Federico részt vett az eddigi utolsó, 1998-as Argentin Nagydíj szervezésében, most pedig Marcos vette fel a kapcsolatot Bernie Ecclestone-nal.

„Bernie megvárja, hogy mi lesz a választásokon néhány hét múlva, jók az esélyeink” – mondta Federico Gastaldi a Reutersnek. „Az idén elvégzünk némi felújítást, és ha a feltételek kedvezők lesznek, talán összehozhatunk valamit. Mögénk állt egy erős csoport, ami képes lehet megvalósítani (a versenyt), ha Bernie elégedett lesz az új hivatalos közeggel” – utalt arra, hogy állami pénzekre lenne szükség a jogdíj kifizetésére.

Ecclestone nem garantálja

Gastaldi szerint a pálya használható az Argentin Nagydíj újjáélesztéséhez. „Valóban szükség van változtatásokra, de ha Ecclestone úr kegyeit elnyerjük, és a rendező, valamint a kormány garanciáját is megszerezzük, akkor hamarosan megtörténhet” – mondta a futamról. A 85 esztendős üzletember viszont ennél jóval óvatosabban fogalmazott: „Megtörténhet. Nem mondhatjuk, hogy meg is fog történni, de lehetséges.”

Argentínában nagy hagyományai vannak az F1-ben, hiszen 1953-ban itt rendeztek először versenyt Európán és Indianapolison kívül, és az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio is az ország szülötte. Gastaldi úgy véli, „Bernie hajlik arra, hogy visszahozza a versenyt Argentínába, mert tudja, hogy rengeteg rajongó él itt. Hasonló lenne, mint a mexikói látogatás. A megfelelő körülményekre lesz szükség, és ha Bernie-nek tetszik majd az ajánlat, tovább léphetünk” – bizakodott.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!