Vágólapra másolva!
Hermann Tilkét meglepte, milyen gyorsan mentek az autók a célegyenes végén, de a kanyargós szakaszokon bejöttek a számítások.

A múlt hétvégén példásan mutatkozott be a versenynaptárba visszatérő Mexikói Nagydíj, és a versenynek otthont adó Autódromo Hermanos Rodríguez. Bár a pálya ikonikus, Peraltada nevű kanyarjáról le kellett mondani, a létesítmény átépítése a stadionszerű új szakasznak is köszönhetően remekül sikerült. Hermann Tilke, a megújult pálya tervezője azonban elismerte, arra nem számított, hogy az autók ennyire gyorsak lesznek majd az egyenesben.

„Nem, ezt nem vártam” – ismerte el a Motorsport.com-nak, miután Felipe Massa a Q1 során 364,3 km/órás csúcssebességet ért el, ami még a monzainál is jelentősen, csaknem 10 km/ó-val gyorsabb. „A számítások kevesebbet mutattak, ez valóban óriási sebesség” – tette hozzá az F1 udvari pályaépítője, aki egyebek mellett Malajziában, Kínában, a közel-keleten, Törökországban, Szingapúrban, Koreában, az USA-ban, Oroszországban és Azerbajdzsánban is részt vett a pályák kialakításában.

A stadionban annyival mentek az autók, amennyire a tervezők számítottak, de az egyenesben sokkal gyorsabbak voltak Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„A 2-es és a 3-as szektorban mért sebességek megfeleltek az elvárásoknak” – folytatta Tilke. „Lassú kanyarokat akartunk, hogy a rajongók láthassák az akciót” – utalt a pálya végén található stadionra. „Akad néhány nagy tempójú rész is, így szerintem jól eltaláltuk a kombinációt.” Tilke álláspontjával a legtöbb pilóta is egyetértett, bár az alacsony légnyomás és a részben abból, részben az aszfalt állapotából eredő gyenge tapadás alaposan megnehezítette a dolgukat.

A Mexikói Nagydíj elsöprő sikert aratott, a hétvége során több mint 335 ezer néző látogatott ki személyesen a pályára, és a közvélemény is elismerte a szervezők munkáját. A pálya jó visszajelzéseket kapott, és Tilke - akinek a munkáig gyakran bírálják - nem tagadta, hogy jól esik neki a pozitív kritika. „Büszke vagyok arra, hogy részese lehettem a pályán dolgozó stábnak” – mondta. „Könny szökött a szemembe, elérzékenyültem, amikor láttam a munkánk eredményét és a közönség reakcióját.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!