Vágólapra másolva!
Fernando Alonso szerint ez által „ingyen” javíthatnak jelentősen az idén küszködő McLaren-Honda teljesítményén. Továbbra is hiszi, hogy csak a wokingi istálló győzheti le a Mercedest.

Az idei szezont már leírta, de jövőre 2,5 másodperces gyorsulást vár csapatától Fernando Alonso. A kétszeres világbajnok szerint nem elsősorban házon belül kell keresniük az előrelépés kulcsát, hanem figyelembe kell venniük az ellenfelek fejlesztéseit is, de arra nem tért ki, hogy ezt elsősorban az autó vagy a különleges, de egyelőre nem hatékony és megbízhatatlan Honda erőforrás javítására érti-e.

„Az autó bizonyos részeinél jelentkező lemaradásunk meglehetősen alapvető gondokból fakad, és nem túl nehéz megoldani őket” – jelentette ki a spanyol pilóta. „Le kell másolnunk az irányvonalat, amit rajtunk kívül mindenki követ. A köridők terén szinte büntetlenül javulhatunk, hiszen a többiek már beépítették (ezeket a fejlesztéseket) a csomagjukba. Mondhatni, a többlet teljesítmény egy részéhez szabadabban hozzáférhetünk” – zárta rövidre.

Alonso még mindig optimista, de jelenleg unott Forrás: McLaren

Alonsónak viszont nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy az ellenfeleik sem töltik majd tétlenül a telet, ezért elismerte, hogy nekik „extra” munkát kell végezniük. „Magabiztosak vagyunk a jövő évi versenyképességünkkel kapcsolatban, de reálisan látjuk a helyzetünket. Tudjuk, hogy a Forma-1-ben nincsenek csodák. Nagyon optimista azt gondolni, hogy az egyik évben a Q1-ben küzdünk, utána meg a világbajnokságért harcolunk, de minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni.”

A McLaren az előző, USA Nagydíjon a körülményeknek is köszönhetően végre elkezdett közelíteni az élmezőnyhöz, de Alonso szerint javuló formájuk a wokingi szakemberek munkáját dicséri. „Az autóhoz elkészített összes új alkatrész hozza azt, amit vártunk” – erősítette meg. „A csapat talált egy nagyszerű irányt, és számomra Austin talán az év legjobb versenye volt. Az első 20 körből 9 esetben gyorsabb voltam Lewis (Hamiltonnál). Ilyen két és fél éve nem történt.”

Nem motivált, egyelőre

A várakozásoktól messze elmaradó eredmények láttán a McLarenre az idén komoly nyomás nehezedik, mivel a szponzorok és a közvélemény is érdeklődve figyeli, képesek-e ismét rátalálni a győzelem útjára. Ennek része az is, hogy a korábban viharos körülmények között távozó Alonso az idén is kiakadt már párszor, de ő maga továbbra is azt hangoztatja, hogy töretlenül hisz a McLaren-Honda együttműködés sikerében.

„Habár az idén nem jöttek az eredmények, én tényleg úgy gondolom, hogy a miénk az egyetlen csapat, ami a jövőben legyőzheti a Mercedest” – jelentette ki a mexikói hétvége előtt. A Fox spanyol adásának ugyanakkor 10-es skálán csak kettesre értékelte jelenlegi motivációját. „Abu-Dzabi után viszont 11 lesz” – ígérte.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!