Vágólapra másolva!
Hamilton és a Mercedes sem foglalkozik azzal, hogy visszadobta csapattársának a dobogón viselt baseball sapkát. Toto Wolff szerint Rosberg egyszerűen csak túlságosan dühös volt az újabb vereség miatt, és pechjére pont ott volt egy kamera.

Lesz mit megbeszélni a Mercedes háza táján a múlt hétvégi USA Nagydíj után. Lewis Hamilton vasárnap megnyerte a világbajnokságot Austinban, miután az első kanyarban leszorította csapattársát és ellenfelét, Nico Rosberget a pályáról, majd a német elé tudott kerülni, de végül egy vezetői hiba miatt Hamilton nyert. A Mercedes jelezte, hogy elbeszélgetnek majd a bajnokkal, de az nem zavarja őket, hogy a pilótáik udvariatlanul dobálták egymásnak a dobogón használatos sapkákat.

„Ez a két srác huszonöt éve ismeri egymást, az egyikük úgy dobta oda a sapkát, mintha azt mondta volna, hogy ’ideje indulni a dobogóra’. A másik viszont dühös volt a verseny miatt. Leginkább azért, mert elvesztette, mégpedig a saját hibájából. Emiatt dobta vissza a sapkát” – mondta Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója a BBC-nek. „Csak érzelmi reakciókról volt szó, nem volt velük semmi baj. Ők sincsenek fából, erről szól az F1, meg a versenyzés úgy általában.”

Amíg Hamilton ünnepelt, Rosberget a rosszullét kerülgette Forrás: AFP

Wolff szerint Rosberg „mindenkire dühös volt, az egész világra, Lewisra, és saját magára is. Sportolóként ilyenkor a hányinger kerülgeti az embert, az F1-nek pedig egyszerre jó és rossz oldala, hogy minden a szurkolók milliói előtt történik. Az összes mozdulat, mondat, minden érzelem vizsgálat tárgya lesz, de ez így van rendjén.”

Maga Rosberg az esetről annyit mondott, hogy „ez csak a szokásos játszma” Hamiltonnal.

Wolff kitért arra is, hogy a futam elején történt koccanás „teljesen normális lett volna, ha két különböző csapatnál versenyeznek” a pilóták. Úgy véli, tartoznak a rajongóknak azzal, hogy engedik küzdeni a versenyzőket: „Nem akarunk távirányítású bábokat látni, akik méterekre autóznak egymástól. Ezek a srácok nem így vannak bekötve” – mondta Wolff, aki elismerte, hogy nem örült, amikor összeért a két Mercedes.

Nem Hamilton nyert, én vesztettem

Rosberg a Bild hasábjain fedte fel érzéseit és indokolta meg a futam utáni viselkedését. Még Toto Wolff példájánál is szemléletesebben írta le a dobogó előtti pillanatokat. „Látták valaha, ahogy a Survivor (című TV-s túlélőshow) résztvevői ökörherét próbálnak enni? Abszolút gusztustalan! Én így éreztem magam az amerikai futam után” – írta. „Dühös voltam magamra, Lewisra, és az egész helyzetre.”

Elismerte, hogy Hamilton megérdemelte a bajnoki címet, de úgy véli, a futamot nem a brit nyerte meg, hanem ő vesztette el. A sapkát az első kanyarban történt koccanás miatt dobta vissza. „Vannak belső szabályok a csapatunknál, én betartottam őket, Lewis viszont nem. Túl messzire ment, ezért dobtam vissza a sapkát, amit odavetett nekem” – jelentette ki, és elismerte, néhány napra szüksége lesz ahhoz, hogy összeszedje magát.

Az ominózus sapkadobálással kapcsolatban Hamilton a BBC Radio 5 Live-nak elmondta, nem lepődött meg csapattársa reakcióján. „Nicót 13 éves korom óta ismerem, és amikor visszadobta a sapkát, úgy éreztem, ’ez nem újdonság.’ Nem foglalkoztam vele, hiszen épp megnyertem a világbajnokságot” – magyarázta. „Semmi gond, teljesen túlléptem rajta, több szempontból is megértem” – tette hozzá. „Nem vonok le semmilyen következtetést ebből. Az évek során sok oldaláról megismertem Nicót.”

A pályán átélt keserű pillanatok után Rosberg is a csapattal tartott az austini éjszakába, ahol ezúttal nem az előzőleg egy bárban éneklő Hamilton, hanem ő állt be karaoke-zni. Eközben Paddy Lowe, a Mercedes technikai ügyekért felelős csapatfőnöke repülőre ült, és visszautazott az Egyesült Királyságba, hogy az istálló főhadiszállásán gratuláljon a csapat dolgozóinak, amiért az elhódított konstruktőri trófea után az egyéniben is győzedelmeskedtek.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!