Vágólapra másolva!
Donald McKenzie egyetért Bernie Ecclestone-nal, hogy az autógyártók befolyása túlságosan jelentős, de cáfoltaa  beosztottját, és kijelentette, hogy nem kell eladniuk a sportot.

A helyszínen izgulta végig az USA Nagydíjat Donald McKenzie, az F1 többségi tulajdonrészét birtokló CVC Capital Partners társelnöke. A brit üzletember először attól tartott, hogy a vihar-sújtotta versenyhétvégét meg sem tudják rendezni, majd a szokásosnál izgalmasabb, végül Lewis Hamilton világbajnoki címét bebiztosító futam izgalmai miatt volt lelkes.

„Ragyogó volt, nem igaz?” – kérdezett vissza a Motorsport.com-nak. „Gyakran ez történik, ha esik az eső. Örültem Lewis sikerének, és a rajongók miatt is. Angliából érkeztem, aggódtam, hogy a versenyre sor sem kerülhet majd! Nagyszerű volt, hogy végül elhárultak az akadályok, és iyen csodálatos futamot láthattunk."

„Megmutatta, hogy a megfelelő összetevőkkel az F1 még mindig fantasztikus. Szoros verseny volt, láthatták, ahogy a Red Bullok kevesebb lóerővel, de jobb tapadással is az élen voltak, amíg elő nem kerültek a slick gumik.”

Az USA Nagydíjon szinte minden megtörtént, ami autóversenyen lehetséges Forrás: AFP/Mark Thompson

McKenzie általában igyekszik távol tartani magát a sport politikai csatározásaitól, de válsághelyzetben – például tavaly a Marussia és a Caterham csődje idején – olykor ő is részt vesz a csapatokkal vagy más érdekeltekkel való egyeztetésben. Most az autógyártók befolyásának csökkentése van terítéken, és McKenzie egyetért beosztottja, Bernie Ecclestone álláspontjával. „Bernie szeretne alternatívát a két nagy (a Mercedes és a Ferrari) mellé. A jelenlegi helyzet nem egészséges. Nagyon elégedettek leszünk, ha megfelelő áron, jó alternatív motort tudunk találni” – utalt az FIA kiírásra váró tenderére.

A befektető viszont áttételesen cáfolta Ecclestone nemrég hangoztatott állítását, miszerint a CVC akár már az év vége előtt kiszállhat az F1-ből, amely így új tulajdonosokhoz kerülhet. „Nem, nincs rajtunk kényszer, hogy eladjuk. Nem valószínű, hogy örökké itt leszünk, de semmilyen okból sem kell értékesítenünk. Bernie gyakran mond olyasmit, amit nem gondol komolyan.”

Ecclestone-nak is tetszett a verseny

Elégedetten nyilatkozott az USA Nagydíj alakulásával kapcsolatban Bernie Ecclestone is, bár elismerte, hogy pénteken a közönség „szenvedett. Sajnálom a nézőket, de nem sokat tehettünk” – utalt az időjárásra. Bár a második szabadedzést törölték Austinban, a harmadikat zárt kapuk mögött rendezték meg, az időmérő pedig csak vasárnap délelőtt zajlott le, végül fordulatos verseny alakult ki a több napos esőzés után felszáradó pályán.

„Nagyszerű volt, nem?” – tette fel ő is a kérdést. „Ha belegondolunk, pénteken nem lettünk volna ennyire lelkesek. Őszintén szólva (vasárnap) reggel még úgy tűnt, hogy nem is lesz verseny. Végül minden jól alakult. Szerintem mindenki élvezte, jó futam volt, és az eredmény is kérdőjeles volt egészen a leintésig.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!