Vágólapra másolva!
Vállalja a felelősséget a kieséséhez vezető kicsúszásért. Vettelnek vegyes érzései vannak, miután Austinban a maradék esélyét is elvesztette a vb-címre, de úgy érzi, a Ferrari túlteljesített az idén.

Kimi Räikkönen az USA Nagydíj első kanyarjában kialakult kavarodást kihasználva a 18. kockából rajtolva is azonnal felkapaszkodott a pontszerzők közé, és két hellyel csapattársa, Sebastian Vettel mögött haladt, amikor a kerékcseréje után, a 20. körben megcsúszott a még vizes aszfalton, és a védőkorlátnak koccant. Bár némi küzdelem árán ki tudott szabadulni a korlátra rögzített reklámtábla alól, az autója megsérült, és később emiatt kellett feladnia a versenyt.

„Sajnos az én hibám volt" – ismerte el. „Nagyon csúszott a pálya, és valószínűleg nem vettem észre egy kis tócsát, amelyen kitört az autóm hátulja. Nem volt elég nagy a bukótér, de azt gondoltam, sebaj, ha oldalvást koccanok a falnak, minden rendben lesz. Az autóm azonban beszorult a hirdetőtábla alá, és dolgoznom kellett a kormánnyal, hogy kiszabadítsam alóla az első kereket."

Räikkönen a kerékcsere előtt közel volt Vettelhez Forrás: AFP/Clive Mason

„Ez sikerült, csakhogy első, és alighanem hátsó defektet is kaptam, a fékhűtő csatornát pedig le kellett tépni a bokszban. Ettől túlmelegedett az első fékem, és muszáj volt kiállnom."

Räikkönen – aki legutóbb, Szocsiban összeütközött Valtteri Bottasszal egy optimista előzés során – az idén már legalább negyedszer követett el az eredményére kiható vezetési hibát. Ezt azért is sajnálja, mert úgy érzi, „ilyen pályaviszonyok között nagyon jól ment az autónk, szárazon még a kis sérüléssel is jó volt. Nem ideális, ami történt, de az autóval csapatként elégedettek lehetünk. A következő versenyen remélhetőleg nem követünk el hibát, és akkor jobb eredményt érünk el."

Vettelnek felemás érzései voltak

Közben Vettel Austinban is a szokásos formáját hozta, és annak ellenére, hogy a 13. helyről vágott neki a versenynek, a második Virtuális Safety Car-fázisig még a győzelemre is volt egy halvány esélye, mert úgy tűnt, a kemény keverékű gumikon eljut a célig további kerékcsere nélkül.

Végül 3. lett a két Mercedes mögött, de Lewis Hamilton győzelme miatt végleg kiesett a világbajnoki küzdelemből. „Egyre közelebb kerültünk hozzájuk, talán több kockázatot kellett volna vállalnom. Felemás érzéseim vannak" – ismerte el Vettel, aki ugyanúgy 12 alkalommal állhatott a dobogóra az idén, mint Nico Rosberg. „Ez nagyon izgalmas verseny volt, fantasztikus eredménnyel is zárult, de nem kellemes a tudat, hogy a fődíj már nem lehet az enyém."

„A 13. helyről indulva, ilyen körülmények között, ennyi Safety Car és Virtuális Safety Car után... Minden nagyszerűen alakult, az autónk csodálatosan ment, különösen az átmeneti pályaviszonyok között. Amikor slickekre váltottunk, a következő két körben szárnyaltunk, azt nagyon élveztem."

Vettel úgy vélte, a Ferrari túlteljesítette az idei elvárásokat, de elismerte, hogy még tovább kell fejlődniük, ha el akarják kapni a Mercedest. „Gratulálok Lewisnak" – tette hozzá. „Ez az ő napja, ki kell élveznie. Fantasztikus versenyt futott, és egész évben csodálatosan vezetett. Az idei szezon az övé volt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!