Vágólapra másolva!
Túl agresszívnek tartotta a csapattársa manőverét, azt viszont egyáltalán nem érti, miért csúszott le a pályáról a verseny végén. A „leírhatatlanul boldog” Hamilton végig hitt benne, hogy megnyerheti az USA Nagydíjat.

Lewis Hamilton az USA Nagydíjon bebiztosította a harmadik világbajnoki címét, miután megnyerte a rendkívül fordulatos versenyt a két fő riválisa, Nico Rosberg és Sebastian Vettel előtt. Hamilton már a rajtnál az élre került, miután egy kemény manőverrel maga mögé utasította a pole pozícióból induló Rosberget, aki kiszorult a pályáról, és a 6. helyre esett vissza.

A láthatóan csalódott Rosberg a futam után utalt rá, hogy nem tartotta sportszerűnek Hamilton megmozdulását. „Az 1-es kanyarban nagyon agresszív volt. Még nem láttam az esetet, ezért nehéz nyilatkozni róla, de az biztos, hogy rendkívül agresszív volt. Összeütköztünk, vagyis inkább azt mondanám, hogy belém hajtott" – mondta a verseny utáni sajtótájékoztatón, majd később – feltehetően a felvételek megtekintése után – is a csapattársát hibáztatta.

„Az incidens nem igazán befolyásolta a versenyt, mert később újra átvettem a vezetést" – mondta. „De tény, hogy én voltam elöl, és jogom volt ahhoz az ívhez. Egy lépéssel túl messzire ment, és ez nincs rendjén."

Hamilton és Rosberg között érezhető volt a feszültség a futam után: a díjátadás előtt Hamilton odadobta a csapattársának azt a Pirelli-sapkát, amelyet a 2. helyezettnek kellett viselnie a dobogón. A fotelben maga elé meredve ülő Rosberg ezt nem értékelte, és rögtön visszahajította a sapkát Hamilton felé. Később azt mondta, az esetnek egyáltalán nincs jelentősége, "csak a szokásos játékaink egyike volt."

Rosbergnek nem tetszett Hamilton rajt utáni manővere Forrás: AFP

Nem érti a hibáját

Rosberg azonban elismeri, hogy nem a rajt miatt veszítette el a győzelmet, hanem a verseny záró szakaszában elkövetett hibája miatt. Az utolsó Safety Car-fázis után ő haladt az élen, de a 15-ös kanyarban megcsúszott, és rövid időre elhagyta a pályát, ezért Hamilton átvette a vezetést. „Kipörögtek a kerekeim, de fogalmam sincs, miért, ilyen még soha nem történt velem. Nehéz magyarázatot találni rá, hihetetlen volt" – mondta a német, aki az autóját egyáltalán nem okolta az esetért, elismerte, hogy ő hibázott. „A szabadedzésen sem történt ilyesmi, tényleg nem tudom, mi volt ez. Talán túl hidegek voltak az abroncsaim."

Bár Rosberg érthető módon rendkívül csalódott volt, a verseny után gratulált Hamiltonnak, aki szerinte is megérdemelte az idei bajnoki címet. Az immár háromszoros világbajnok brit nehezen tudta megfogalmazni, mit érzett a leintés után, hiszen nagy álma vált valóra azzal, hogy a bajnoki címek számában is utolérte a példaképét, Ayrton Sennát.

„Nem tudom szavakkal leírni, hogy mit érzek" – mondta. „A csapatom nélkül ez soha nem sikerült volna. Szeretlek titeket, srácok, és mindent köszönök nektek. A családomnak is hihetetlenül hálás vagyok, hiszen mindent feláldoztak értem, ez a bajnoki cím az övék is."

„A leintés után arra gondoltam, amikor megnyertem az első bajnokságomat Nagy-Britanniában, és édesapámmal a We Are The Champions-t énekeltük a hazafelé vezető úton. Őrültség belegondolni, hogy most már háromszoros F1-es bajnok vagyok" – lelkendezett. „Az egyik célom az, hogy inspirációt adjak a fiataloknak, remélem, ezt ma is sikerült megtennem. Soha nem szabad feladni az álmainkat."

Végig hitt a győzelemben

Hamilton elmondta, egyetlen másodperce sem volt a versenynek, amikor nem hitt a győzelemben, pedig többször hátrányba került. Az első etap végén küszködött az intermediate gumikon, majd hátrányba került, amikor Rosberggel ellentétben nem hívták ki a bokszba a 38. körben a virtuális Safety Car alatt. „Olyan volt ez a verseny, mintha egy hullámvasúton ültem volna – egyszer fent, egyszer lent. De nagyon élveztem, és mindig hittem a győzelemben" – nyilatkozta Hamilton.

Hamiltonnak nagy álma vált valóra Forrás: AFP

A Mercedes technikai ügyekért felelős igazgatója, Paddy Lowe elmondta, azért Rosberget hívták ki kerékcserére, mert akkor ő állt az élen, Hamilton pedig túl sokat veszített volna azzal, ha várakoznia kell mögötte. Később a britnek volt mázlija, mert Danyiil Kvjat balesete miatt az igazi Safety Cart is a pályára küldték, és le tudta cserélni a kerekeit. „Lewis valóban szerencsés volt az utolsó Safety Car miatt, de aki úgy vezet, mint ő idén, az megérdemli a szerencsét" – vélekedett Toto Wolff, a Mercedes főnöke.

A csapat vezetősége egyetért abban, hogy Hamilton érdemelte meg leginkább az idei világbajnoki címet, de szerintük Rosberg 2016-ban újra képes lesz felvenni a küzdelmet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!