Vágólapra másolva!
A német úgy érzi, ha a rajtnál nem adta volna fel a harcot, összeakadtak volna Hamiltonnal. A brit szerint egyértelmű volt, hogy övé a kanyar, és leírhatatlanul boldog, amiért utolérte Sennát a győzelmek számában.

Japánban nyoma sem maradt a Mercedes szingapúri küszködésének, Lewis Hamilton és Nico Rosberg az idei nyolcadik kettős győzelemmel ajándékozta meg a csapatot. A pole pozícióból Rosberg indulhatott, de Hamilton már a rajtnál megelőzte a csapattársát, és a leintésig ki sem engedte a vezetést a kezéből.

Hamilton dolgát megkönnyítette, hogy Rosberget az első körben Sebastian Vettel és Valtteri Bottas is megelőzte, ezért az első etapban csak a 4. helyen autózott. Hamilton jobban kapta el a rajt pillanatát, és a 2-es kanyarban sikerült végleg átvennie a vezetést, miután Rosberg a külső ívre szorult.

Rosberg a futam után úgy érezte, vissza kellett vennie annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést Hamiltonnal. „A felvételeket még nem láttam, de nagyon közel voltunk egymáshoz. El kellett kerülnöm az ütközést, de most még nehéz erről véleményt mondanom" – mondta. „Az 1-es és 2-es kanyarban csatáztunk, és a 2-es kijáratánál nagyon közel kerültünk egymáshoz, ezért vissza kellett vennem. Ezzel el is vesztettem a versenyt."

Rosberg azonban hozzátette, nem vádolja sportszerűtlenséggel a csapattársát, és elismeri, hogy Hamilton jogosan vette át a vezetést. „Egyszerűen jobban rajtolt. A 2-es kanyarba a belső íven fordult be, és megtartotta a helyét" – magyarázta.

Rosberg hátránya 48 pontra nőtt a bajnokságban. Kattintson a képre a Japán Nagydíjról készített galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP

„Mindennek tökéletesen kell alakulnia ahhoz, hogy legyőzzem Lewist" – nyilatkozta Rosberg, aki Bottast a pályán, Vettelt a korábbi bokszkiállásának köszönhetően előzte meg. „Ezen a hétvégén becsúsztak kisebb problémák, azzal viszont elégedett vagyok, hogy egészen a 2. helyig tudtam előrejönni, mert negyedikként végezni elfogadhatatlan lett volna."

Hamilton: Az enyém volt a kanyar

Hamilton nem látta túl kockázatosnak a rajt utáni manőverét. „Szerintem messze voltunk attól, hogy összeütközzünk. Én voltam a belső íven, az enyém volt a kanyar. Az autóm alulkormányzott volt, alig volt tapadás" – emlékezett vissza. „Azt hiszem, Nicónak nem maradt helye, de ez történik azzal, aki a külső ívre kerül."

A BBC a futam után megkérdezte Hamiltont, mi a véleménye arról, hogy Rosberg rendszerint alulmarad a kerék-kerék elleni csatákban, de a brit diplomatikus választ adott. „Nico sportszerű volt. Hihetetlenül jól vezet, és idén is remek munkát végez. Előfordult már, hogy én estem vissza a rajtnál, az ilyesmi mindenkivel megtörténik" – mondta.

Hamilton pályafutása 41. győzelmét aratta a Japán Nagydíjon, és ezzel utolérte példaképét, Ayrton Sennát az örökranglistán. A brit „leírhatatlannak" nevezte a boldogságát. „Imádtam nézni, ahogy Ayrton versenyez és futamokat nyer. Most nem is tudom szavakkal kifejezni, mit érzek" – lelkendezett.

A tabellát 48 ponttal vezető címvédő örül, hogy a Mercedes a kettős győzelemmel bebizonyította, a szingapúri vereség ellenére is ők a mezőny legjobbjai. „Nagyon fontos volt, hogy azonnal visszavágjunk. A Ferrarik hihetetlenül gyorsak voltak az előző futamon, mi pedig nem tudtuk a legjobb formánkat nyújtani. Ma viszont fantasztikusan működött az autónk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!