Vágólapra másolva!
Ez a finn 4. helyébe került, ami Kimi Räikkönen ölében landolt. A csapat erősebb formára számított Japánban.

A Williams nyers tempója a Brit Nagydíjon jobb volt a Ferrariénál, ezért a jellegében a silverstone-ihoz hasonló szuzukai pályán azt várták, hogy legyőzhetik a maranellóiakat. Ez azonban nem így történt: Felipe Massa pontszerzési reményei már az első métereken elszálltak egy defekt miatt, Valtteri Bottas pedig azután, hogy a rajtnál kikapott Sebastian Vetteltől, végül Kimi Räikkönent sem tudta megelőzni.

"Nem ilyen tempóra számítottunk" - ismerte el Rob Smedley, a Williams teljesítményért felelős mérnöke. Bottas 3 másodperces hátrányban végzett Räikkönen mögött az 5. pozícióban - meglett volna a sansza, hogy előtte maradjon, de honfitársa a kerékcserék második fordulója során egy elévágással megelőzte.

Amikor még elérhetőnek tűnt a dobogó: Valtteri Bottas a táv harmadáig a 3. helyen haladt, Nico Rosberg Mercedesét megelőzve. Kattintson a képre a Japán Nagydíjról készített galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

"Nem volt tökéletes napunk, de legalább szereztünk tíz pontot. Dobogós eredményben bíztam, a tempónk viszont elmaradt a várttól. Nehéz volt védekezni a gyorsabb autók ellen, és úgy vélem, korábban kellett volna lebonyolítani az utolsó kerékcserét. Utólag persze könnyű erről beszélni" - nyilatkozta Bottas. Smedley elismerte, hogy jobban is dolgozhattak volna a stratégiával: "A második bokszkiállást túl későn ejtettük meg, ezért pozíciót vesztettünk Räikkönennel szemben."

Bottas a táv harmadáig még 3. volt Nico Rosberget is megelőzve, de a Mercedes versenyzője a 17. körben kifékezte a sikánnál. Ezután vesztett még egy helyet Räikkönennel szemben. Massa a defekt után a 17. helyen, 2 kör hátránnyal ért célba.

"Értékes pontokat szereztünk a konstruktőri világbajnokságban Valtteri 5. helyével. Megvolt az autóm ahhoz, hogy én is hozzájáruljak a pontgyűjtéshez" - mondta. "Gyengén rajtoltam, majd koccantam Ricciardóval, és sok időbe telt, mire visszajutottam a bokszba. Ezzel véget is ért a versenyem."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!