Vágólapra másolva!
Az enstone-i istálló megerősítette, hogy a venezuelai kitölti a jövő év végéig érvényes szerződését,  Grosjeanról viszont nem esett szó, ő valószínűleg távozik a csapattól.

Újabb elem került a helyére a jövőre nem sokat változó pilótafelállások nagy kirakós játékában, miután a Lotus vasárnap késő este, a Szingapúri Nagydíj után bejelentette, hogy Pastor Maldonado jövőre is az enstone-i istálló – amelyet egyelőre Lotusként emlegetnek – pilótája marad. A megállapodás azért fontos, mert bár Maldonadónak érvényes szerződése van, a csapatot várhatóan hamarosan felvásárló Renault belépése miatt megkérdőjeleződött a sokat bírált versenyző helye.

„A Lotus F1 Team jövője szempontjából pozitív, hogy nyilvánosan is megerősíthetjük: Pastor a következő szezonban is velünk marad” – idézte egy közlemény Gérard Lopezt, a csapat elnökét. „Enstone-ban mindenki egyetért azzal, hogy Pastorral lenyűgöző együtt dolgozni, és mindannyian tudjuk, milyen teljesítménye képes a pályán. Eleve többéves szerződéssel csatlakozott hozzánk, és most megerősítjük a bizalmunkat iránta.”

Maldonado jövőre is a mezőny tagja marad Forrás: Lotus F1 Team/James Bearne

Lopez hozzátette: „Reméljük, hogy a közeljövőben további pozitív hírekről tudunk beszámolni a csapat jövőjét illetően” – ami nem jelenthet mást, mint a Renault hatalomátvételéről szóló, az istálló számára igen fontos bejelentést. Maldonado szerződésének aláírása azért is fontos, mert a Lotus így előre kiszámlázhatja az egyszeres futamgyőztes alkalmazásának éves, 50 millió euróra rúgó díját a PDVSA-nak, amelyet eddig a bizonytalanság miatt nem fizettek ki nekik, így komoly lyuk keletkezett a költségvetésükben.

„Nagyszerű, hogy a csapat megerősítheti a helyemet 2016-ra” – mondta Maldonado. „Rengeteg volt a spekuláció a jövőmmel kapcsolatban, és jó tudni, hogy biztossá vált, még akkor is, ha a pályán így is összpontosítani tudtam a feladataimra. Az idei szezon kihívásokat állított elénk, de az enstone-i személyzet szakértelme nyilvánvaló. Igazán a család részének érzem magam, és nagyon várom, hogy az idén elvégzett munkánk 2016-ban jobb eredményeket hozzon.”

Grosjean távozni készül

A Szingapúri Nagydíj során az Auto Motor und Sport arról számolt be, hogy Romain Grosjean távozik az enstone-i istállótól a szezon végén, és az értesülést Cyril Abiteboul, a Renault Sport F1 ügyvezetője is megerősítette vasárnap este a francia Canal+ televíziós csatornának. Ezt egyelőre nem lehet hivatalos tájékoztatásként elfogadni, mert a Renault még nem jelentette be a Lotus felvásárlását, de ennek is napokon belül meg kell történnie, különben a csapat tőkebevonás nélkül csődeljárás alá kerül.

Amennyiben Grosjean pályafutása során először nem Enstone-t választja, szinte biztosan a Haashoz szerződik, mivel a jövőre induló amerikai istálló mindenképpen szeretne egy aktív F1-es tapasztalattal rendelkező versenyzőt. Grosjean pedig abban reménykedhet, hogy a kockáztos lépéssel bekerülhet az új istálló technikai partnere, a Ferrari látóterébe, amely 2017-ben várhatóan új pilótát keres majd a jövőre még megtartott Kimi Räikkönen helyére.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!