Vágólapra másolva!
„Bocs, de nem bánjuk!” – mondta az Ezüstnyilak érthetetlen szingapúri bukdácsolásáról. Ő is érezte, hogy az időmérő végén remekül sikerült a köre.

Sebastian Vettel a Ferrarival az első, összesen pedig a 46. pole pozícióját szerezte meg, amikor a Szingapúri Nagydíj időmérőjén 0,543 másodpercet vert legközelebbi ellenfelére, Daniel Ricciardóra. Ezzel ő lett az első a tavaly óta tartó új turbókorszakban, akinek nem Mercedes motorral is sikerült az élre kvalifikálnia magát, míg az Ezüstnyilak másfél másodperccel elmaradtak tőle, és szokatlan módon csak a harmadik rajtsorba tudták bevenni magukat.

„Bocs, de nem bánjuk! Fogalmam sincs, mi történt velük, ez meglepetés" – ismerte el Vettel, aki csak a pálya utolsó szektorában nem futotta meg az abszolút legjobb részidőt. „Azt hittem, tegnap, sőt még ma reggel is altattak."

Az ujj visszatért: Vettel 2013 után ismét a pole-ban Forrás: AFP/Philippe Lopez

Ettől függetlenül nem írta le a Mercedest. „Ahhoz kétség sem férhet, hogy összességében ők a legerősebbek az idén: jó az autójuk és a motorjuk is" – mutatott rá. „Biztos valamilyen gondjuk volt, mert egyáltalán nem érezték kényelmesen magukat. Holnapra semmiképpen nem írnám le őket. Ezen a pályán nem a legkönnyebb előzni, de ha valakinek megvan a tempója, előrébb verekedheti magát. Arra számítok, hogy sikerülni fog nekik."

James Allison, a Ferrari technikai igazgatója azt állította, a csapat szingapúri tempójának semmi köze nincs a Monza óta használt új motorjukhoz. „Itt nagyjából egy tizedmásodpercet számítanak a plusz lóerőink, ezért elképzelhetetlen, hogy azokból adódjon ekkora különbség" – jelentette ki. „A Red Bull-lal szembeni előnyünk nagyjából megfelel annak, mint amit egy ilyen pályán várnánk, csak az a furcsa, hogy a Mercedes milyen lassú volt."

A majdnem tökéletes kör

Vettel a saját csapattársára, Kimi Räikkönenre is 0,782 másodpercet vert, és érezte, hogy jól sikerült az utolsó Q3-as köre – bár az első is elég lett volna a pole-hoz. „Azt mondanám, hogy ez rendesen összejött! Hihetetlen" – lelkendezett. „Az igazat megvallva már délelőtt (valójában kora este) is fantasztikus volt vezetni az autónkat. Meglepődtem az előnyömön, de minden összeállt. A végén majdnem tökéletes kört futottam."

„Ez egy utcai pálya, vagyis minél magabiztosabbnak érzi magát az ember, annál közelebb merészkedik a falakhoz, és annál gyorsabb lesz" – tette hozzá. „Itt sokat számít a versenyző."

Räikkönen az idén Montreal és Monza után harmadszor került a legjobb három közé az időmérőn. „Voltak gondjaink, ezért annak fényében, ahogy az autóm ma viselkedett, kicsit meglep, hogy ebben a pozícióban találtam magamat" – ismerte el. „Holnap meg kell próbálnunk jó munkát végezni, mindkét autónkkal fel kell tornáznunk magunkat a dobogóra."

A Ferrari legutóbb 61 versennyel ezelőtt, a 2012-es Német Nagydíjon tudott pole pozíciót szerezni, akkor még Fernando Alonsóval.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!