Vágólapra másolva!
Kampánytéma lett az Ausztrál Nagydíj ügye az egymással folyamatosan rivalizáló Melbourne és Sydney vezetése között, de Daniel Andrews, Victoria Állam miniszterelnöke lehűtötte a kedélyeket, és elárulta, hogy még évekig biztos az ötödik kontinensen rendezett futam helye.

Még legalább nyolc alkalommal Melbourne-ben rendezik majd az F1-es Ausztrál Nagydíjat, miután Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke bejelentette, hogy 2023-ig biztos a futam helyszíne. A megerősítésre azért volt szükség, mert Új-Dél-Wales nemrég megválasztott miniszterelnöke, Mike Baird azt ígérte a kampányában, hogy sikere esetén a Melbourne-nel folyamatosan rivalizáló Sydneybe csábítja az F1-es futamot.

„Azt akarom, hogy a Forma-1 Sydneybe jöjjön, mert nincs még egy város a világon, ami olyan látványos környezetet teremthetne a versenynek” – nyilatkozta Baird még márciusban. „Tudjuk, hogy e rendezvényt világszerte 30 millióan figyelemmel követik, és a nagydíj megszerzése pole pozícióba helyezné a már most is sikeres rendezvény stratégiánkat" – jelentette ki. Andrews viszont reagált, és bejelentette, hogy az eddig 2020-ig érvényes szerződést további három esztendővel hosszabbították meg.

Melbourne-ben marad az Ausztrál Nagydíj Forrás: AFP

„Sajnálom Mike, de a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj ott marad, ahova tartozik, Melbourne nagyszerű városában" – mondta Andrews egy videó üzenetben a Facebookon. „A jó hírem, hogy Önt, és érdeklődők tízezreit örömmel hívjuk Új-Dél-Walesből, Ausztráliából, sőt az egész világról, hogy jöjjenek el Melbourne-be, és látogassanak el a versenyre. Önnek még félre is teszek egy jegyet" – élcelődött a politikus.

Az Ausztrál Nagydíj ügye gyakran válik belpolitikai témává az ötödik kontinensen, elsősorban azért, mert Sydney már többször szerette volna elhappolni Melbourne-től a futamot, ami 1996 óta 2006 és 2010 kivételével mindig az idénynyitó szerepét töltötte be. Erre viszont igazán soha sem nyílt komoly esélyük, mert Ron Walker, a verseny korábbi promótere híresen jó viszonyt ápol Bernie Ecclestone-nal, és a helyi kormányzat is támogatja a félig utcai futam megrendezését.

Az F1 mezőnye 1985 óta látogat el Ausztráliába, korábban a szezon záró futamát rendezték Adelaide utcáin. Itt állt együtt a dobogón utoljára Ayrton Senna és Alain Prost 1993-ban, és itt nyerte vitatható körülmények között első világbajnoki címét Michael Schumacher 1994-ben, miután összeütközött Damon Hill autójával. Melbourne 1996-tól vette át a rendezés jogát, a futam azóta mindig a szezon elején kapott helyet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!