Vágólapra másolva!
Döntöttek a sportfelügyelők, a Mercedes semmilyen büntetést nem kapott a túl alacsony keréknyomás miatt. Amikor feltették az autókra a gumikat, még minden szabályos volt.

Lewis Hamilton fellélegezhet: a sportfelügyelők néhány órával az Olasz Nagydíj leintése után úgy döntöttek, semmilyen büntetést nem szabnak ki a Mercedesre a túl alacsony keréknyomás miatt. Hamilton és Nico Rosberg balhátsó abroncsában a megengedettnél 0,3, illetve 1,1 psi-vel alacsonyabb volt a nyomás a rajt előtt 5 perccel elvégzett mérések alapján, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálatot indított ellenük.

Noha az a lehetőség is fennállt, hogy Hamiltontól elveszik a győzelmet, végül egyáltalán nem büntették meg a britet. A hivatalos indoklás szerint azért, mert amikor a kerekeket felrakták az autókra, a guminyomás mértéke még pontosan annyi volt, amennyit a Pirelli előírt, a Mercedes tehát nem hibázott a beállításoknál.

Hamilton örülhet, nem veszítette el a monzai győzelmet Forrás: AFP

„A gumimelegítő paplanokat – a normális procedúra szerint – leválasztották az áramforrásról, ezért az FIA mérésének idejében a megengedett maximális értéknél jóval alacsonyabb volt a gumik hőmérséklete a paplanokon belül. Ez a hőmérséklet a mezőny többi autóján mért értékektől is jelentősen eltért" – állt az FIA magyarázatában.

„A sportfelügyelők úgy döntöttek, nincs szükség további intézkedésekre. Ugyanakkor azt javasolják, hogy a gumigyártó és az FIA között újabb találkozókra kerüljön sor, és a csapatokat megfelelően tájékoztassák a mérésekről."

Hamilton a győzelmével 53 pontra növelte az előnyét a bajnokságban, miután csapattársa két körrel a leintés előtt kiesett motorhiba miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!