Vágólapra másolva!
Valószínűleg önhibájából fulladt le az Olasz Nagydíj elején, mert benézett valamit a kuplunggal, de így is elégedettek a versenyével. Vettel úgy örült a 2. helynek, mintha győzött volna.

Kimi Räikkönen a 2. helyről rajtolva is csak 5. lett a vasárnapi Olasz Nagydíjon, de ahhoz képest, hogy az első kanyarnál még utolsó volt, a Ferrari ezt is fantasztikus eredménynek tartja. Hiába győzte le Sebastian Vettelt az időmérőn, és került közel Lewis Hamilton Mercedeséhez, a finn a startnál megtorpant, és mindenki elment mellette. Ő maga úgy vélte, nem rontott el semmit.

„Nem, ahhoz semmi köze nem volt" – felelte az Origo GPhírek kérdésére, hogy a Spában bevezetetett manuális rajtprocedúra okozta-e a gondot.

Ahogy tudom, mindent jól csináltam, de úgy láttuk, a második kuplungkarral nem stimmelt valami. Eléggé biztos vagyok benne, hogy én nem rontottam el semmit, de pontosan még nem értem, mi történt."

Räikkönen az elrontott rajt miatt hátraesett Forrás: AFP/Olivier Morin

„Bármi is volt az oka, bekapcsolt miatta a lefulladásgátló, és pár másodperc múlva az utolsó helyen találtam magam" – tette hozzá a finn, akinek szerencséje volt, hogy hátulról senki nem ment neki. „Utána megtettem, amit lehetett, a versenyem elfogadhatóan alakult, de csalódott voltam. Feljöttem ugyan az 5. helyre, csak hát amikor az ember a másodikra kvalifikálja magát, ez nem ideális eredmény. Tanulnunk kell belőle."

Míg azonban Räikkönen azt állította, a második kuplung „az adatok alapján nagyjából a megfelelő helyen volt",

Maurizio Arrivabene szerint mégiscsak ő hibázhatott.

„Ha kiderül, hogy technikai problémáról volt szó, majd elmondom" – ígérte a Ferrari főnöke. „A tévéképekből úgy látszott, az ujjával nem tudta rendesen követni a helyes procedúrát, de amíg nem tanulmányozzuk át az adatokat, nem lenne igazságos őt okolni."

Arrivabene ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a baki ellenére elégedett volt Räikkönennel.

– vélte. „Ha azt kérdezik, mi lett volna az ideális, hát az, hogy Kimi az első kanyarban átveszi a vezetést, és a 2-3. helyen végzünk."

Räikkönen egyébként bosszankodás helyett kínjában már inkább mosolyogva vette tudomásul, hogy megint nem sikerült eredményre váltania az ígéretes rajtpozícióját. „Ez csalódás, de hát nem ez az első alkalom, hogy csalódott vagyok egy versenyhétvége után" – vonta meg a vállát.

Vettel szinte győzelmet ünnepelt

Arrivabene értékelése szerint a Ferrari számára a pohár félig tele volt, és Vettel is olyan lelkesedéssel ünnepelte a tifosi előtt szerzett első dobogóját, mintha győzött volna.

– áradozott. „A dobogón hihetetlen érzések öntöttek el. Ha ezt a versenyt a szemét pénzügyi okokból kivesszük a naptárból, az lényegében olyan lesz, mintha a szívünket tépnénk ki. Az ilyen pillanatokért érdemes versenyezni."

Vettellel madarat lehetett volna fogatni Forrás: Ferrari

Vettel a futam elején egy ideig csak 2-3 tizeddel volt lassabb Hamiltonnál, aki azonban az etap vége felé jelentősen, 10 másodpercre tudta növelni az előnyét vele szemben.

„A versenytempójuk potenciálisan eleve erősebb volt a mienknél, de a gumikat is kevésbé koptatták illetve használták el, szerintem ez jelentette a különbséget" – mondta az Origo GPhírek kérdésére Vettel, aki 21 pontra közelítette meg a motorhibával kieső Nico Rosberget Monzában. „Az első három körben még reménykedtem egy kicsit, de utána az igazat megvallva láttam, hogy (Hamilton) eltűnik, és akkor tudtam, hogy ennyi volt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!