Társoldalunk:

Rosberg hatfutamnyi hátrányt cipelt a motorjával

2015.09.05. 16:14

Az időmérő előtt egy régebbi erőforrást kellett beszerelni Mercedesébe, emiatt Lewis Hamilton mellett a két Ferrari is legyőzte. Niki Lauda viszont azt mondja, Rosberg lemaradását elsősorban az alulkormányzottság okozta.

A padlógázos szakaszok aránya kiemelkedően a monzai pályán a legnagyobb a szezonban, és a 20-ból 15 versenyző vadonatúj motorral vágott neki az Olasz Nagydíjnak. A Mercedes párosa is közéjük tartozott, de a szombati edzés után a csapat rendellenességet talált Nico Rosberg erőforrásában, és úgy döntöttek, kicserélik az egységet egy régebbire.

A német így eleve lépéshátrányba került Lewis Hamiltonhoz képest az időmérőn, amit tetézett, hogy csapattársa nem csupán friss, hanem továbbfejlesztett motort tarthatott meg. Rosberg nem is tudta legyőzni Hamiltont, sőt, a Ferrariktól is kikapott.

Vissza kellett nyúlnunk egy olyan motorhoz, amelyik már hat versenyt teljesített."

"Mint ismert, a motor minden egyes megtett kilométerrel veszít az erejéből, ezért nagyon elkeserítő, hogy pont itt, a legerősebb motort kívánó pályán, Monzában történt ez. Ez a hátrány okozta a 4. helyet" - magyarázta a Sky Sportsnak nyilatkozva. "A versenyen is lassabb leszek, nehéz lesz megverni a Ferrarikat." A Mercedes által kiadott hivatalos sajtóközleményben annyit korrigált, hogy a most használt motorja eddig öt versenyhétvégét teljesített.

Nico Rosberg Monzában, ahol csak 4. lett az időmérőnForrás: AFP/Andreas Solaro

A német 306 ezreddel volt lassabb az időmérőt megnyerő Hamiltonnál. A Mercedes hét fejlesztési zsetont játszott ki a motor izmosításához, a változtatások az égésteret és a hibrid rendszereket érintették. A csapat a hétvégétől új típusú benzint is kap a Petronastól.

Lauda nem ért egyet

A Mercedes ügyvezető igazgatója, Niki Lauda viszont nem hiszi, hogy Rosberg kizárólag a motorok közti különbségek miatt kapott ki Hamiltontól. "Nico nem volt hátrányban motorerőben, az autó vezethetőségével bajlódott. Az alulkormányzottságra panaszkodott" - közölte. "Nem tudta a stílusához igazítani az autót, ez eredményezte a markáns különbséget."

Lauda ugyanakkor elismerte,

meglepte a Ferrari teljesítménye, és az, hogy mennyire közel kerültek hozzájuk.

Hamilton nem aggódik saját motorjának megbízhatósága miatt, és megköszönte a Mercedes munkáját. "Az egész hétvégén nagyszerű volt az autóm, a csapat remek munkát végzett. Semmilyen problémám nem volt" - mondta az Olasz Nagydíj tavalyi győztese. "Jól sikerült a köröm, de nem tökéletesen."

"Hosszú az út az első kanyarig, és a Ferrarik jól szoktak startolni. Tavaly nem rajtoltam jól, keményen kellett küzdenem utána, szóval még semmi sem lefutott."

Rosberg problémáival Hamilton előtt komoly lehetőség adott, hogy a futamon még nagyobb előnyre tegyen szert a világbajnoki tabellán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!