Vágólapra másolva!
A pilóták úgy vélik, Monzában egy jó rajttal sem mennek majd semmire, hiszen pillanatokon belül megelőzik majd őket. Alonso szerint egyértelmű, hogy a motorerő miatt ekkor a hátrányuk.

A McLaren tudta, hogy a hosszú egyenesekkel teli monzai pályán küszködni fognak, ezért nem is lepődtek meg az időmérő edzés eredményén. Jenson Button és Fernando Alonso csak a két Manornál volt gyorsabb, de Max Verstappen problémái, valamint a kiosztott büntetések miatt várhatóan a 15. és 16. helyről kezdhetik meg a versenyt.

Alonso 1 tizeddel a csapattársától is kikapott, de szerinte teljesen lényegtelen, hogy a McLarenek hányadik helyről indulnak. Úgy véli, semmi esélyük nincs arra, hogy vasárnap előrébb végezzenek. „Egyáltalán nem reménykedhetünk" – mondta. „Ahogy Spában is történt, nem számít, ha néhány autót megelőzünk a rajtnál, vagy a büntetések miatt előlük indulhatunk. Már az első körben meg fognak előzni minket, és ez még bosszantóbb."

A spanyol elmondta, ebben a tekintetben „semmi nem változott" az elmúlt versenyeken. „Csak a saját versenyünkkel törődhetünk. Megpróbálunk minél többet megtudni az autónkról, és a lehető legjobb helyen végezni" – nyilatkozta. „A helyzetünk nem ideális, de most ezt kell elfogadnunk – egyáltalán nem vagyunk versenyképesek."

Alonso szerint Monzában jól látszik, hogy a McLarennek a Honda motorral sokkal nagyobb problémái vannak, mint a kasztnival. „Ezen a pályán lényegében 6 kanyar van, és az adatokból látszik, hogy 6 tizedet veszítünk ezekben a kanyarokban" – magyarázta. „A többi hátrányt az egyenesekben szedjük össze. Pedig az egyenesekben padlógázzal hajtunk, és egyenesen tartjuk a kormány, mást nem nagyon tehetünk. Hiányzik a motorerő, pedig itt nagyon fontos lenne."

Alonso szerint az egyenesekben lassú a McLaren Forrás: AFP

A Ferrarinak sincs oka az örömre

A kétszeres világbajnok közben továbbra is kitart amellett, hogy nem bánta meg a csapatváltást, és szerinte az idén feltámadó Ferrarinak sincs túl sok oka az örömre. „Hozzánk képest tényleg jól teljesítenek, de ha azt nézzük, hogy mit értünk el közösen a náluk töltött öt évem alatt, most sem szerepelnek jobban" – jelentette ki Alonso, aki háromszor is a 2. helyen zárt a bajnokságban a Ferrari színeiben.

„Néhány évvel ezelőtt még úgy érkeztünk Monzába, hogy vezettük a világbajnokságot. Most a harmadik helyen állnak, és óriási a lemaradásuk a Mercedeshez képest" – tette hozzá. „Gratulálok nekik, de szerintem a Ferrarinak nincs oka az örömre, ha ekkora a hátrányuk."

Button sem reménykedik

Alonsóhoz hasonlóan Button sem lát semmi esélyt a pontszerzésre a vasárnapi versenyen. Elmondta, a McLarennek nem volt különösebb problémája az időmérőn, egyszerűen lassúak voltak. "A balansz rendben volt az időmérőn, bár az alulkormányzottság kicsit erős volt. Az első menetem rendben zajlott, majd mivel itt általában jelentősen nőni szokott a tapadás, meredekebbre állítottuk az első szárnyat is, de úgy tűnik, kétszer meredekebbre kellett volna" – magyarázta.

"Az előttem lévő autótól tisztességes szélárnyékot kaptam, de még úgy sem jutottunk volna be a Q2-be, ha megfelelőre lőjük be az első szárny szögét. Egyszerűen túl sokat, három tizedet kaptunk az előttünk végzőtől" – kesergett. "Reméljük, hogy a következő verseny jobban sikerül, és a pontokért tudunk majd harcolni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!