Vágólapra másolva!
Claire Williams úgy véli, a finn tehetségével többet érnek, mint a Ferrari pénzével. A Williams anyagi helyzete javult az elmúlt fél évben.

Csütörtökön derült ki, hogy a Williams jövőre sem változtat a pilótafelállásán, a 2016-os idénynek is Valtteri Bottasszal és Felipe Massával vágnak neki. Erre számítani lehetett, miután a Ferrari a Belga Nagydíj előtt bejelentette, hogy a következő szezonra is megtartják Kimi Räikkönent. A Ferrari néhány hónapja a Williamsnél érdeklődött, hogy mennyi pénzért vásárolhatnák ki a finnt, de komoly tárgyalásokra végül nem került sor.

A csapatfőnök Claire Williams elárulta, végig az volt a céljuk, hogy megtartsák Bottast, még ha a Ferraritól komoly összeget is kaphattak volna a pilótájukért cserébe. „Nem titok, hogy a Ferrari figyelte Valtterit" – mondta Williams. „Szerencsére azonban sikerült megtartanunk őt, számunkra ez volt a legjobb végkifejlet. Úgy oldódott meg az ügy, ahogy mi szerettük volna, ennek örülünk."

„Nem gondolom, hogy Valtterire árcédulát kellett volna raknunk" – jelentette ki Williams, amikor arról kérdezték, megfordult-e a fejében Bottas eladása. „Már 6 éve velünk dolgozik, fontos része a csapatunknak. Mindannyian tudjuk, mennyire tehetséges. A partnereinknek is régóta mondjuk, hogy Valtteri a hosszú távú terveinkben is szerepel, ezen sem akartunk változtatni."

A Williams nem szívesen adta volna el Bottast a Ferrarinak Forrás: AFP

Williams szerint „nem lehet pénzben felmérni, hogy mennyi hasznunk van Valtteri megtartásából." Bottasnak jelenleg csak a 2016-os idény végéig van szerződése, s bár a Williams szeretné, ha utána is náluk versenyezne, tudja, hogy ehhez jobb autót kell építeniük.

„Olyan autót kell adnunk neki, amilyet megérdemel, amellyel meg tudja mutatni a képességeit. Olyan autóra van szüksége, amellyel nyerni tud" – mondta. „Örülnék, ha Valtteri az egész karrierjét a mi csapatunknál töltené, mert óriási tehetség. Csak rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e adni neki, amire szüksége van."

Javult az anyagi helyzetük

A Williamst néhány évvel ezelőtt még a csőd is fenyegette, azóta viszont sokat javult az anyagi helyzetük. Az F1-es csapatot is magában foglaló Williams Grand Prix Holdings PLC most nyilvánosságra hozta a 2015-ös év első felére vonatkozó gazdasági adatait.

A jelentés szerint a vállalat forgalma 19 millió fonttal nagyobb volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban, és a bevételeik is nőttek. Az F1-es csapat bevétele a tavalyi 34,6-ról 51,8 millió fontra nőtt, amelyhez a vállalat elnöke, Mike O'Driscoll szerint a Williams pályán nyújtott teljesítménye is hozzájárult.

„2013 közepén kidolgoztunk egy ambiciózus stratégiát, amellyel az volt a célunk, hogy újra megerősítjük az F1-es csapatunkat, az Advanced Engineering részlegünket egy stabil és nyereséges üzletté tesszük, és lemondunk a mellékes tevékenységeinkről" – magyarázta. „2014-ben már láthattuk, hogy a céljainknak megfelelően tényleg javulást értünk el, hiszen a 3. helyen végeztünk a konstruktőri bajnokságban. A fejlődést 2015-ben is sikerült folytatnunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!