Vágólapra másolva!
Boullier nem érti, a Honda miért nem igazolt más gyártóktól is szakembereket, hiszen teljesen tapasztalatlanul vágtak bele az F1-es projektbe. A McLaren tiszteletben tartja a japánok terveit, de nem tagadják, hogy a jövőjük érdekében is szükségük van a mielőbbi feltámadásra.

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier elismerte, az istállónál egyre türelmetlenebbül várják, hogy ismét az élcsapatokkal harcolhassanak a mezőny elején. A Forma-1 történetének második legsikeresebb csapata 2012 óta nem tudott futamot nyerni, az idei pedig fennállásuk egyik leggyengébb szezonja, miután az év elején Honda motorokra váltottak.

A Honda 2015-ben tért vissza a Forma-1-be, egy évvel az 1,6 literes, V6-os hibrid turbómotorok bevezetése után. Egyelőre nem tudják felvenni a versenyt az új erőforrásokat már tavaly óta használó riválisokkal, a teljesítmény és a megbízhatóság terén is komoly hiányosságaik vannak. Boullier elmondta, számítottak rá, hogy hátrányból kezdik az idényt, de szerinte a Honda helyzetén jelentősen könnyített volna, ha a tapasztaltabb gyártóktól is igazolnak szakembereket.

"A Renault-nak, a Mercedesnek és a Ferrarinak is át kellett állnia az új hibrid technológia kifejlesztésére, de a náluk dolgozó alkalmazottaknak legalább volt tapasztalatuk a mai Forma-1-ről" - nyilatkozta az Autosportnak.

A McLaren nem akar éveket várni a sikerre Forrás: AFP

"A Sakurában dolgozó emberek többségének nem volt tapasztalata, a jelenlegi F1-es technológiáról, és nem is tudtak róla túl sokat" - tette hozzá. "Ez egy nagyon hosszú folyamat - először meg kell szerezni a tudást, majd fel kell építeni az egész projekt szerkezetét, hiszen szó szerint a nulláról kezdtek mindent."

Irigyelheti őket a többi csapat

A versenyigazgató azt állítja, igyekeznek minél türelmesebbek lenni a Hondával, de időnként muszáj sürgetniük őket. "Néha nyomást kell helyeznünk rájuk, és előfordul, hogy bosszantó helyzetbe kerülünk. De az az igazság, hogy mindkét fél akarta a közös munkát" - mondta. "Türelmetlenek vagyunk, és nyilvánvalóan utáljuk a jelenlegi helyzetünket. De a Mercedesen és a Ferrarin kívül minden csapat örülne, ha egy ilyen együttműködés részese lehetne, hiszen a Honda rendkívül elkötelezett az F1 iránt."

Boullier szerint a McLaren és a Honda közös célért küzd, csak arról van eltérő elképzelésük, hogy mikor kell újra felérniük a csúcsra.

"Mi holnap szeretnénk nyerni, ők pedig valamikor" - magyarázta a francia, aki szerint a tartós sikertelenség a McLaren jövőjét is negatívan befolyásolhatja. "Tiszteletben kell tartanunk a Honda terveit, de nekik is figyelembe kell venniük a szükségleteinket. Forma-1-es csapat vagyunk, ezért a sikerre épül az üzleti modellünk. Muszáj újra sikeresnek lennünk, és erre nem várhatunk túl sokáig. A Honda is tudja ezt."

Boullier úgy véli, most az a legfontosabb feladatuk, hogy minél hatékonyabbá tegyék a két fél közötti kommunikációt, és a projekt részleteit illetően is közös nevezőre jussanak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!