Vágólapra másolva!
A mexikói pályafutása legnehezebb éveit töltötte a Saubernél, ezért nem bánta meg, hogy elfogadta a tesztpilótai állást a Ferrarinál. Komoly reményekkel várja a következő idényt, addig Vetteltől és Räikkönentől próbál tanulni.

Esteban Gutiérrez eddig két szezont versenyzett végig a Forma-1-ben, 2013-ban és 2014-ben is a Sauber színeiben indult. Miután a svájciak nem hosszabbították meg a szerződését, idén nem jutott versenyzői üléshez, és a Ferrarihoz igazolt tesztpilótaként. A 24 éves mexikói azonban hisz benne, hogy jövőre újra versenyezhet, és szerinte a Ferrari hozzásegítheti a céljához.

Gutiérrez úgy gondolja, a Ferrari tesztpilótai állása nem feltétlenül visszalépés, hiszen az elmúlt két évben „pályafutása legnehezebb éveit" töltötte a Saubernél. A csapat komoly anyagi gondokkal küzdött, és az autójuk sem volt versenyképes, Gutiérrez a két idény alatt mindössze egyszer tudott pontszerző helyen célba érni.

„Amikor megérkezünk az F1-be, bizonyítanunk kell a tehetségünket. Nekem ez nagyon nehéz volt, mert akkoriban sokminden történt a sportban és a csapaton belül is. Nem volt könnyű beilleszkednem a mezőnybe" – nyilatkozta. „Az első évemben újoncként is jól szerepeltem, és a csapatnál is jól éreztem magam. A második évemben jöttek a szabályváltozások, és nagyon bosszantó helyzetbe kerültünk. Az autónk egyszerűen nem működött."

A 2014-es év volt az egyetlen idény a Sauber történetében, amikor egyetlen pontot sem szereztek, és Gutiérrez szerint a gyenge autóval a pilótáknak sem volt esélyük arra, hogy felhívják magukra a figyelmet. „A Ferraritól azonban sokan dolgoztak a mi csapatunknál is. Ők látták, mennyit dolgozom ebben a nehéz helyzetben, és lehetőséget kaptam tőlük" – mondta. „Lehet, hogy kívülről nézve csupa rossz dolog történt velünk, de belülről sok pozitívumot láttam. A Saubernél valószínűleg rosszkor voltam rossz helyen."

Gutiérrez jól érzi magát a Ferrarinál, de versenyezni szeretne Forrás: AFP

Hálás a lehetőségért

Gutiérrez jól érzi magát a Ferrarinál, és úgy érzi, sokat profitálhat abból, hogy két világbajnok, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen mellett dolgozhat. Szerinte mindketten nagyon jó versenyzők, hiába eltérő a személyiségük.

„Az egyikük nagyon részletes visszajelzéseket ad. Több időt szán rá, hogy precízen elmagyarázzon mindent" – utalt Vettelre. „A másik pilóta csendesebb, de ha megszólal, mindig egyenesen a lényegre tör. Ami a képességeiket illeti, mindkettőjükben nagy a versenyszellem, mégis nagyon jól dolgoznak együtt. Hálás vagyok, mert mindketten nagyon nyitottan viszonyulnak hozzám, tényleg kedvesek velem."

Gutiérrez elárulta, a Ferrari már dolgozik rajta, hogy jövőre visszakerülhessen a mezőnybe. „A Ferrari szeretne adni nekem egy újabb esélyt" – mondta. „Egy különleges lehetőségről van szó, de ez egyelőre nagyon sok tényezőtől függ."

„Most harmadik számú versenyző vagyok, de konkrét céljaim vannak. Kockáztattam, amikor otthagytam a versenyzői ülést, hiszen előfordulhat, hogy nem fogok visszakerülni" – ismerte el. „A Ferrarinál viszont jól alakul a helyzetem, és igyekszem a legtöbbet kihozni ebből. Az itteni pozíciómnak köszönhetem, hogy több lehetőség is felmerült a 2016-os idénnyel kapcsolatban."

Gutiérrez nem mondta el, melyik csapatnál lehet esélye a visszatérésre, a Ferrarival együttműködő új amerikai csapat tulajdonosa, Gene Haas azonban nem titkolja, hogy az olaszok tesztpilótái is szerepelnek a jelöltjei között.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!