Vágólapra másolva!
Az izgalmas Magyar Nagydíjon a 41. győzelmét aratta, amit Jules Bianchi emlékének ajánlott. A Ferrari vasárnap meglepően gyilkos tempót diktált, de Vettel elismeri, hogy Hamilton gyorsabb lehetett náluk.

Cette victorie, c'est pour Jules", azaz „ez a győzelem a tiéd, Jules" – mondta a Hungaroring dobogójának tetején Sebastian Vettel, aki pályafutásának 41. győzelmét aratta a Magyar Nagydíjon. Ezzel utolérte az örökranglistán a 3. helyezett Ayrton Sennát, és akárcsak honfitársa, Michael Schumacher, amikor tizenöt évvel ezelőtt Monzában ugyanígy tett, ő is elérzékenyült az eredmény hallatán.

– mondta. „Végeredményben mindannyian egy közös szenvedélyen osztozunk itt, még akkor is, ha nagyon különböző emberek vagyunk. A versenyzés iránti lelkesedésünk mindennél erősebb. A kemény hét és a megrázó kedd után a rajtrácson újra Jules-re gondoltunk, aztán nagyon nehéz volt visszarázódni a ritmusba. De amikor az ember a pilótafülkében találja magát, és lecsapja a sisakrostélyt, hirtelen annyi dologra kell koncentrálnia, hogy másra nem is marad energiája. Onnantól azt tesszük, amit tennünk kell."

Mivel viccesen szóvá tette, hogy jobban szerette a Magyar Nagydíjakon régebben osztogatott porcelán trófeákat, Vettel kapott egy kis serleget is a Hungaroringtől Forrás: Hungaroring média

Vettel a két Mercedes mögül vágott neki a Magyar Nagydíjnak, de a rajtnál azonnal átvette tőlük a vezetést, és csapattársával, Kimi Räikkönennel a nyomában elhúzott Nico Rosbergtől, aki pedig azt állította, teljes erőbedobással vezet.

Az Origo GPhírek kérdésére, hogy a Ferrari mitől táltosodott meg ennyire, amikor a szabadedzéseken még nyoma sem volt ennek a versenytempónak, Vettel azt felelte: „A péntek pocsék nap volt számunkra, úgyhogy abból nem volt érdemes kiindulni. Tegnap szépen magunkra találtunk, az pedig nyitott kérdés maradt, hogy a hosszú etapokon mire leszünk képesek. Ma szerintem nagyon gyorsak voltunk."

„ahelyett, hogy két másik autót kellene követni. Volt pár verseny, ahol nem láttuk túl sokáig (a Mercedeseket). Máshol meg beragadtunk mögéjük, ezért nem mutathattuk meg a valódi tempónkat – különösen a verseny elején, de a végén sem."

A Mercedesek szokatlan vergődésének köszönhetően Vettel a szezon félidején túl mindössze 21 ponttal van lemaradva az összetettben 2. helyezett Nico Rosbergtől, de elismerte, hogy „Lewis (Hamilton) valószínűleg ma is gyorsabb volt nálunk egy árnyalatnyival, csak nem alakult számára simán ez a nagydíj."

Hihetetlen fordulat

A vasárnapi sikerrel a Ferrari elérte azt a célt, amit a főnöke, Maurizio Arrivabene kitűzött az év elején: máris két győzelmet aratott az idény során. Az olasz azonban figyelmeztetett, hogy ezek után sem dőlhetnek hátra.

„Nem akarjuk elragadtatni magunkat, mindkét lábbal a földön kell maradnunk" – nyilatkozta. „Pénteken borzasztóan szenvedtünk. Aznap este James Allison (technikai igazgató) azt mondta nekem, hogy ha ki kell választanom a pályafutásom legrosszabb napját, hát ez az. De összedugtuk a fejünket, elszántan igyekeztünk, és az eredmény mutatja ennek a csapatnak a legnagyobb erényét, vagyis azt, hogy egyre jobban kezd összeérni."

Vettel a malajziai után a második győzelmét aratta az idén Forrás: Hungaroring média

Arrivabene elárulta, hogy az első edzésnap estéjén kisebbfajta pánik uralkodott el a Ferrarin, amelyből szombatra fegyelmezetten sikerült magukhoz térniük. „A harmadik szabadedzést kizárólag arra használtuk fel, hogy megpróbáljuk rendesen beállítani az autót, és szombat este a mérnökök már azt mondták: oké, úgy gondoljuk, rátaláltunk a helyes útra" – mesélte. „Ilyen végeredményre azonban még akkor sem mertünk gondolni."

Vettelhez hasonlóan a Ferrari főnöke is a villámrajtot tartotta a verseny meghatározó momentumának.

- mutatott rá. „A gumikopás szempontjából máskor nem állunk túl fényesen, most viszont abszolút rendben voltunk."

Arrivabene méltatta Räikkönent is, aki tartotta a lépést Vettellel, és csak egy ERS-hiba miatt nem végzett a 2. helyen, amivel pedig a 2010-es Német Nagydíj óta a Ferrari első kettős győzelmét biztosította volna be.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!