Ricciardo nem bánta meg a manővereit

Forma-1, Red Bull, Daniel Ricciardo, Danyiil Kvjat, Magyar Nagydíj
Third placed Infiniti Red Bull Racing's Australian driver Daniel Ricciardo (L) and second placed Infiniti Red Bull Racing's Russian driver Daniil Kvyat celebrate with champagne on the podium after the Hungarian Formula One Grand Prix at the Hungaroring circuit near Budapest on July 26, 2015. Ferrari's German driver Sebastian Vettel wins ahead of Infiniti Red Bull Racing's Russian driver Daniil Kvyat and Infiniti Red Bull Racing's Australian driver Daniel Ricciardo. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A győzelemért támadva mindkét Mercedesszel ütközött a futam során, de egyik manővere miatt sincs lelkifurdalása. Végül 3. lett csapattársa mögött, aki jól élt a kínálkozó lehetőségekkel.

A Red Bull idénybeli legjobb teljesítményét nyújtotta a Hungaroringen, ahonnan Danyiil Kvjat 2. és Daniel Ricciardo 3. helyével távozhatnak. Ehhez szükségük volt némi szerencsére, de a számukra kedvező vonalvezetésen még a győzelemre is nyílt halvány sanszuk.

A verseny elején 6. Kvjatra ráparancsoltak, hogy engedje el az érezhetően gyorsabb csapattársát, végül azonban előtte rét célba, megszerezve F1-es pályafutása első dobogós eredményét. "Az első kanyar után azt hittem, lőttek a versenyemnek, mert egy hatalmas elfékezett folt alakult ki az egyik abroncson. A csapat viszont szólt, hogy nyomjam tovább keményen a gázt. Ma megtanultam, mit jelent az, hogy soha ne adjuk fel" - mondta. "A hétvégén kihasználtam az előttem adódó összes lehetőséget, ezért jutottam ide."

A verseny elején még nem volt dobogóközelben a Red Bull. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ezek egy részét pont Ricciardo teremtette meg neki azzal, hogy elbánt mindkét Mercedesszel. Amikor a Nico Hülkenberg balesete miatt bevezényelt Safety Car a 47. kör végén elhagyta a pályát, az ausztrál az 5. helyet foglalta el, ráadásul az előtte haladó ferraris és mercedeses párossal ellentétben a puhább abroncsokon haladt.

Nem fog változni

A biztonsági autós fázist követően azonnal elment Lewis Hamilton mellett még úgy is, hogy koccantak – ezért a világbajnoki címvédő büntetést kapott –, majd a 3. helyre lépett fel Kimi Räikkönen motorproblémája után. Innentől tapadt az élen álló Sebastian Vettelre és Nico Rosbergre, és a tavalyi viadalhoz hasonlóan megpróbálkozott egy nagy hajrával, ám ezúttal ez nem ért neki győzelmet.

A 64. körben szánta rá magát Rosberg megtámadására, de a célegyenes végén túl mélyen esett be a kanyarba, és a kijáratnál az első légterelője felsértette a Mercedes hátsó gumiját. Az defektes lett, neki pedig be kellett mennie a bokszba új orrkúpért.

- mondta a sajtótájékoztatón. "A többieknek akár tetszik, akár nem, ilyen a stílusom, és ilyen is marad. Úgy érzem, hogy ma ihletett formában voltam. Beletörődhettem volna a 3. helybe, de esélyem nyílt a győzelemre, amit megpróbáltam megragadni."

Danyiil Kvjat először kóstolt bele a pezsgőzésbe az F1-ben. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Messziről estem be a kanyarba, mert az egyenesekben nem elég jó a végsebességünk. Megvolt a tempónk a győzelemhez, mert Seb nem szakadt el tőlünk annyira, és azt hittem, meg tudom őt is csípni, ha megelőzöm Nicót. Miközben fogytak a körök, észrevettem egy kis rést. Ott még minden rendben volt, de a kijáratnál Nico keresztbe vágott."

Ricciardo korábban gyakran vívott hasonlóan kicentizett, látványos csatákat, de rendszerint elkerülte az ütközéseket.

A sportfelügyelők a Rosberggel való koccanásért egyiküket sem büntették.

A Mercedesnél nem hibáztatták az ausztrált, bár megjegyezték, hogy szerintük Rosbergé volt már a kanyar. "Én fordultam el az ideális íven, míg ő túl későn fékezett, egyenesen tovább ment, majd nem húzta vissza az első szárnyát" - közölte például a sértett.

A 3. helyen végző pilóta egyébként már az első kanyarban összeakasztotta kerekeit Valtteri Bottas Williamsével.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!