Vágólapra másolva!
Többen is elismerték, hogy a pilótatársuk halála óta máshogy tekintenek a versenyzésre, és egymást is jobban tisztelik. Ricciardo biztos benne, hogy az F1 tanult az esetből, és a jövőben nem teszik ki őket hasonló veszélyeknek.

Ayrton Senna 1994-es halála óta Jules Bianchi az első pilóta, aki egy Forma-1-es versenyen elszenvedett sérüléseibe halt bele, ezért a jelenlegi mezőny először szembesült egy versenyzőtársuk tragédiájával. A pilóták a Magyar Nagydíj csütörtöki napján elmondták, a hétvégét beárnyékolja számukra Bianchi halála, és a hozzáállásuk is változott a baleset hatására.

"21 éve elkerültek minket a halálesetek, de most újra bekövetkezett" - nyilatkozta Danyiil Kvjat. "Én személy szerint úgy érzem, hogy elkezdtem jobban megbecsülni az életemet."

A több társával együtt a temetésen is jelen lévő orosz elárulta, a tragédia óta a riválisaira is másképp tekint. "Mindig nagyon tiszteltem a többi versenyzőt, de szerintem most még erősebb lett az egymás iránt érzett tiszteletünk. Remélem, a többiek is hasonlóan éreznek" - mondta.

Bianchi temetésére számos F1-es pilóta is elment Forrás: AFP/Valery Hache

Csapattársa, Daniel Ricciardo is úgy véli, hogy Bianchi balesete az egész mezőnyt megrázta. "Ha sokáig nem történik haláleset, egyszerűen elfeledkezünk róla. Jules esete azonban felnyitotta a szemünket" - mondta az ausztrál, aki elismerte, korábban feleslegesnek tartotta, hogy a versenyzői megbeszéléseken mindig biztonsági kérdések kerültek szóba.

"Az idősebb versenyzők mindig kielemezték a pályákat, például azt, hogy egy defekt miatti kicsúszás esetén megfelelő szögben vannak-e a biztonsági korlátok. Fiatal pilótaként mindig azt gondoltam, hogy ez úgysem fog megtörténni, én csak versenyezni akartam" - magyarázta. "Most legalább tudjuk, hogy ez a helyzet soha nem fog megismétlődni - többet nem fogják hagyni, hogy ilyen körülmények között úgy versenyezzünk, hogy egy traktor is van a pályán."

Kötődnek egymáshoz a pilóták

Jenson Button arról beszélt, hogy Bianchi temetésén jött rá, milyen erős kapcsolat köti össze a Forma-1 pilótáit. "Mi teljesen más helyzetben vagyunk, mint a 70-es, 80-as vagy 90-es évek versenyzői, hiszen ők sokkal többet lógtak egymással" - mondta. "Most nem mutatjuk ki az érzelmeinket egymás között, de a keddi nap megmutatta, hogy igenis vannak érzelmeink, és nem csak a tiszteletről beszélek - olyanok vagyunk, mintha testvérek lennénk, akik egy őrült sportot űznek."

A Forma-1-gyel párhuzamosan a Formula Renault 3.5-ös szériában is versenyző Roberto Merhi elismerte, Bianchi balesete óta a pályán is óvatosabb, de szerinte ez a teljesítményét nem befolyásolja. "Amikor ezen a pályán versenyeztem a WSR-ben, a pálya leggyorsabb kanyarjánál történt egy baleset, és egy traktort küldtek be, hogy szedje össze az autót. A Safety Car nem volt a pályán, ezért a szokásosnál jobban lelassítottam, amikor láttam a sárga zászlókat" - mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!