Társoldalunk:

Még kevesebb tesztelés lesz az F1-ben

2015.07.21. 17:55

Jövőre hiába kezdődik szokatlanul későn a szezon, a csapatok már csak nyolc napig gyakorolhatnak majd az eddigi tizenkettő helyett.

A csapatoknak jövőre még rövidebb idejük lesz felkészülni a Forma-1-es szezonra, az Autosport értesülései szerint ugyanis annak ellenére csak két, egyenként négynapos tesztciklust rendeznek majd, hogy a rekordhosszúságúra, 21 fordulósra tervezett idény várhatóan a szokásosnál később, április 3-án fog kezdődni.

Még az eddiginél is kevesebbet lehet majd tesztelniForrás: Williams

Az idén és tavaly még három tesztciklus volt, és a szezon közben illetve után is lehetett gyakorolni: 2015-ben a Spanyol és az Osztrák, 2014-ben pedig a Bahreini, a Spanyol, a Brit és az Abu-Dzabi Nagydíjat követően. Ezt a lehetőséget jövőre teljesen eltörlik, vagyis a csapatok az idény során kizárólag versenyhétvégék alatt kísérletezhetnek majd a pályán az új fejlesztéseikkel – nem számítva a néhány, szigorúan szabályozott forgatási napot.

A teszteket költségcsökkentési céllal próbálják folyamatosan visszaszorítani: míg a csapatok 2006-ban még 63 ciklus alatt 411012 km-t tettek meg, az idén már csak 56543 km-t 5 ciklus alatt, és privát teszteket már egyáltalán nem rendezhetnek. A Pirelli ugyanakkor szeretné gyakrabban kipróbálni a pályán a kísérleti gumikat, hogy hatékonyabban igazíthassa az elvárásokhoz – mindenekelőtt a kerékcserék számához – azok tulajdonságait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!