Ecclestone: Olcsóbb motorokkal a Toyota is visszatérhetne az F1-be

Forma-1, Bernie Ecclestone, Red Bull Ring, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG,AUSTRIA,21.JUN.15 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring. Image shows Bernie Ecclestone. Photo: GEPA pictures/ Andreas Pranter - For editorial use only. Image is free of charge.
Vágólapra másolva!
Az F1 ügyvezetője ismét támadást intézett az F1-ben jelenleg használt erőforrások ellen. Úgy véli, teljesen újra kellene írni a világbajnokság szabálykönyvét, hogy a kisebb csapatoknak is esélye legyen nyerni. Kijelentette, az F1-ben nem az üzemanyag-spórolásból űznek sportot.

Megint kritizálta a Forma-1 jelenlegi állapotát a világbajnokság ügyvezetője, Bernie Ecclestone, aki bő másfél éve folyamatosan ostorozza a jelenleg használt V6-os hibrid erőforrásokat, ezúttal viszont azt is kijelentette, hogy szerinte a gyártók által kidolgozott szabályrendszer más autógyárakat elrettent a sportágba való belépéstől vagy a visszatéréstől.

„Ha egyszerűbb motorjaink lennének, mások is beszállhatnának, akik motorokat akarnak építeni” – mondta a 84 esztendős üzletember a Guardiannek. „Nézzük a Toyotát, akikről tudom, hogy talán érdeklődnének a Forma-1-be való visszatérés iránt, de ezzel az erőforrással ez kizárt. Tudják, hogy már azelőtt bajban lennének, hogy hozzákezdenek. Ha a Ferrari is gondokkal küzd, nekik mennyi esélyük lenne?” – tette fel a kérdést a tavalyi sportautó-világbajnok márkával kapcsolatban.

Ecclestone kiegyenlített küzdelmet akar Forrás: GEPA Pictures/Andreas Pranter

Ecclestone elismerte a jelenleg lehengerlő formában lévő Mercedes teljesítményét a műszaki fejlesztések terén, de úgy vélte, hogy a közönséget „egyáltalán nem érdekli a technológia". Ennek ellent mond, hogy a GPDA közvélemény-kutatásában a válaszadók 74%-a szeretne lazább szabályokat a fejlesztések elősegítése érdekében, 72% fontosnak tartja a motorok teljesítményét, és 52% számára lényeges a motorok típusa és lökettérfogata is. Ecclestone viszont máshol keresi a közönség kegyeit.

„Látni akarják, ahogy nyer a Williams, aztán a Ferrari, aztán a Red Bull. Legyen mindenkinek esélye a győzelemre” – mondta kissé utópisztikusan. „Jelenleg olyan emberek, mint Vijay (Mallya) a Force Indiánál iszonyúan sok pénzt költenek el, és esélyük sincs nyerni. Ez így nincs rendjén. Tépjük össze a rohadt szabálykönyvet, és kezdjük újra.”

Nem a spórolásból űzne sportot

A brit üzletember szerint egy olyan erőforrás-beszállítóra lenne szükség, ami a Cosworth korábbi tevékenységéhez hasonlóan képes lenne több csapatot is ellátni olcsó motorokkal, emellett kifejezte aggályát azzal kapcsolatban is, hogy a jelenlegi autókkal szerinte az is boldogulna, „aki szórakozott már Playstationnel, és képes megérteni utasításokat.”

„Gyakran beszélgetek a pilótákkal, és mindegyik azt mondja, hogy ez már nem élvezetes. A határon autóznak, de nem a saját határaikon, ha értik, mire gondolok. Amikor beülnek az autóba, és nyomni kezdik, valaki szól nekik, hogy vigyázzanak, mert kifogy az üzemanyag. Mi viszont nem az üzemanyag-spórolásból űzünk sportot” – foglalta össze.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!