Vágólapra másolva!
A Mercedes szabálytalanul járt el Silverstone-ban, amikor el akarták hitetni a Williamsszel, hogy kerékcserére készülnek, de megúszták a büntetést. A Magyar Nagydíjtól kezdve az FIA nem tolerálja a trükközést.

A Brit Nagydíj a Williams számára kezdődött a legjobban, az első körök után Felipe Massa és Valtteri Bottas haladt az élen, őket pedig a két Mercedes követte. A 14. körben a Mercedes pár másodpercre kiküldte a bokszutcába a szerelőit, akik úgy tettek, mintha kerékcserére készülődnének. A trükkel a Williamst akarták beugratni, abban reménykedtek, hogy ezzel egy korai kiállásra kényszerítik őket.

A trükk nem jött be, a verseny után ráadásul többen felhívták rá a figyelmet, hogy a Mercedes szabálytalanságot követett el, amikor ok nélkül kiküldte a szerelőit. Biztonsági okokból ugyanis csak akkor szabad a bokszutcában tartózkodni, ha valóban kerékcserére várják a versenyzőjüket, ahogy ezt a Sportszabályzat 23.11-es cikkelye is kimondja.

A Mercedes Silverstone-ban megúszta a büntetést, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elmondása szerint azért, mert mire rájöttek, hogy trükközésről van szó, már késő lett volna megbüntetni őket. A futam után ráadásul nehéz lett volna bizonyítékot találniuk arra, hogy valóban csak a riválisuk beugratására készültek.

A szerelők csak a tényleges kerékcsere idején tartózkodhatnak a bokszutcában Forrás: AFP

„Akkor még úgy tűnt, minden rendben van azzal, amit a Mercedes tett, hiszen senki nem tudta, hogy valójában nem fognak kiállni. Igazából ezt még most sem tudjuk biztosan" – nyilatkozta az FIA egyik szóvivője a Motorsport.com-nak. „Később állítólag azt mondták, hogy tényleg csak színlelni akarták a kiállást, ezért valószínűleg mindent tudatosan tettek."

Szigorúbb ellenőrzések lesznek

A silverstone-i eset után az FIA kijelentette, ezentúl szigorúbban fogják figyelni, hogy a csapatok nem szegik-e meg a bokszutcai tartózkodásra vonatkozó szabályt. A Magyar Nagydíj előtt összehívják majd az istállók képviselőit, hogy közöljék velük, a zéró tolerancia elvét fogják alkalmazni – ha valakit trükközésen érnek, büntetésre számíthat.

Amennyiben egy csapat anélkül küldi ki a bokszutcába a szerelőit, hogy a kerékcserére ténylegesen sor kerülne, bizonyítaniuk kell, hogy az eredeti terveikben még szerepelt a bokszkiállást. Ezt a rádióüzenetek alapján fogják megvizsgálni: ha egy versenyzővel egyértelműen közölték, hogy készüljön a kiállásra, és ezek után változtattak a taktikán, akkor eltekintenek a büntetéstől.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!