Vágólapra másolva!
A brazil korábbi Ferrari-versenyzőként átérzi, min megy keresztül egykori csapattársa. Räikkönen még nem tudja, mi lesz vele jövőre, de nem lepődött meg a róla szóló pletykákon.

Továbbra sem lehet tudni, hogy Kimi Räikkönen 2016-ban is a Ferrari versenyzője lesz-e, hiszen az istálló csak később dönt majd az utóbbi időben gyengébben teljesítő finn sorsáról. Egyes források szerint a Ferrari már eldöntötte, hogy Räikkönennek távoznia kell az idény végén, és már az utódja leigazolásán fáradoznak – a Willamsnak állítólag ajánlatot is tettek Valtteri Bottasért, de Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg neve is felmerült.

Räikkönen a legutóbbi versenyeken több hibát is elkövetett, és az idény eleje óta nem tudja felvenni a tempót csapattársával, Sebastian Vettellel. A két héttel ezelőtti Osztrák Nagydíj időmérőjén már a Q1-ben kiesett, a versenyen pedig két kanyar után összeütközött Fernando Alonsóval.

A Ferrari korábbi versenyzője, Felipe Massa úgy véli, Räikkönen éppen azért hibázik egyre többet, mert óriási nyomás nehezedik rá az istállónál. A brazil átérzi egykori csapattársa helyzetét: ő 2006 és 2013 között nyolc idényt húzott le a Ferrarinál, de az utolsó években rendre a távozásáról pletykáltak. „Szerintem egyértelmű, hogy elsősorban a nyomás miatt küszködik" – nyilatkozta Massa Silverstone-ban. „Mindenki Jégembernek hívja, de valójában nem az. Ő is szenvedhet a nyomás miatt, és ez az eredményein is meglátszik."

Massa szerint Räikkönenre is hatással van a negatív kritika Forrás: AFP

Nem a képességeivel van baj

Massa biztos benne, hogy Räikkönennek elsősorban fejben kell összeszednie magát, ha javítani akar a teljesítményén. „Lazítania kell, és meg kell próbálnia a legjobb formáját nyújtani. Nyilvánvalóan nagyon tehetséges, és sokkal jobb teljesítményre is képes lenne. Ezt mindenki tudja" – jelentette ki.

Massa szerint a Ferrari vezetősége ugyan támogatja a versenyzőket, de máshonnan, például a sajtó részéről olyan nagy nyomás nehezedik rájuk, hogy ez a pályán nyújtott teljesítményüket is negatívan befolyásolhatja. „A Ferrari egy óriási vállalat, és minden nap megjelenik a nevünk a sajtóban – néha pozitív, néha negatív okok miatt" – magyarázta Massa, aki nem tagadja, a csapatváltása óta jobban érzi magát a Williamsnél. „A Ferrari az egyik legnagyobb és leghíresebb csapat a Forma-1-ben, ezért egyértelműen nagyobb nyomás nehezedik a pilótáira, mint más istállóknál."

Räikkönen számított a pletykákra

A finn elárulta, ő továbbra sem kapott semmilyen információt a jövőjével kapcsolatban, de nem lepte meg, hogy az újságírók egyre gyakrabban cikkeznek róla. „Talán már meghozták a döntést, de én csak arra koncentrálok, hogy jó versenyeket fussak" – mondta. „Az előző nagydíjam nehezen alakult, de ez is a sporthoz tartozik, néha előfordul."

„Én sem tudok többet, mint maguk" – mondta az újságíróknak, amikor sokadszorra is a hosszabbításról kérdezték. „Talán valamikor számomra is kiderül, mi lesz velem. Ilyenkor mindig rengeteg találgatás lát napvilágot, és mindig ugyanazokat a sztorikat írják meg, ez nem lepett meg különösebben."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!