Vágólapra másolva!
Alonso egyáltalán nem törődik a helyezésével, annak viszont örül, hogy jó irányba haladnak az autó fejlesztésével. Button úgy érzi, vizes pályán a Q3 is elérhető lett volna Ausztriában.

A McLaren óriási hátrányból fogja megkezdeni az Osztrák Nagydíjat, miután mindkét versenyzőjüket 25 rajthelyes büntetéssel sújtották. Mivel a rajtrácson csak néhány hellyel tudják hátrébb sorolni őket, a futamon újabb büntetéseket kell letölteniük: Fernando Alonsónak át kell hajtania a bokszutcán a futam első köreiben, Jenson Buttonra pedig 10 másodperces stop&go büntetés vár.

Alonso mégis viszonylag optimistán nyilatkozott az időmérő után, mert szerinte jól működtek az autójára szerelt újítások a hétvége eddigi részében. A spanyol a spielbergi hétvégére kapott egy jókora fejlesztési csomagot, amelyet egy rövidebb orrkúp köré építettek.

„Számos problémával szembesültünk ezen a hétvégén, és nem tudtunk annyi kört futni, mint szerettünk volna, de a legfőbb célunk az volt, hogy teszteljük a fejlesztéseinket, főleg az aerodinamikai újításainkat" – magyarázta Alonso, aki bejutott a Q2-be az időmérőn, ott azonban az utolsó helyen zárt. „Két különböző konfigurációt próbáltunk ki, és úgy gondolom, jó irányba haladunk. Az én autóm az egész hétvégén könnyebben kezelhető volt, tehát mindenképpen tettünk egy kis lépést előre."

Alonso a pozitívumokra koncentrál Forrás: AFP

Az idényben egyelőre pont nélkül álló kétszeres világbajnok hozzátette, az időmérőn elért eredményük egyáltalán nem számít. „Utolsóként rajtolunk, és az első körökben újabb büntetés vár ránk. Ezért teljesen mindegy, hogy a 12., a 13. vagy a 3. helyen végeztünk" – mondta. „Ezt a hétvégét is tesztelésre használjuk. A falba is verhetnénk a fejünket, de mi inkább megpróbálunk minél többet tanulni."

Button a vizes pályán villogott

Jenson Button a vizes pályán kezdődő Q1-ben egy ideig az élen is állt, de végül nem jutott tovább, és csak a 17. helyen végzett. „Az elsők között haladtam át a célvonalon az utolsó Q1-es körömben, tehát mindenki másnak kicsit több ideje volt javítani a száradó pályán" – magyarázta a brit, aki pozitívumot is talált az időmérős szereplésében.

„Élveztem a vezetést, jól szórakoztam. Amikor a körülmények trükkösek és kiszámíthatatlanok voltak, elég jó helyzetben voltam, de miután felszáradt a pálya, csak annyit tehettem, amennyit az autóm engedett" – mondta. „Ha továbbra is változékony lett volna az időjárás, szerintem a Q3-ba is bejuthattunk volna."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!