Vágólapra másolva!
Bottas vasárnap már a rajtnál megelőzné Räikkönent, de egyelőre csak remélik, hogy a Williams tempója elég lesz a Ferrari ellen. Massa a Red Bullokat célozhatja meg.

Sebastian Vettel korai búcsújának és montreali pálya jellegének köszönhetően a Williams az idei egyik legjobb időmérős eredményét érte el Kanadában, hiszen Valtteri Bottas a 4. helyről rajtolhat még akkor is, ha Rob Smedley, a grove-iak vezető versenymérnöke szerint „nem a legtisztább” edzést teljesítették. Bottas a Q2-ben a hidraulikával bajlódott, Felipe Massa viszont már a Q1-ben búcsúzott motorhiba miatt.

„Felipe a motorerő hiányával küszködött a Q1-ben, ez ellen semmit sem tehettünk. Megpróbáltuk kiküldeni őt a szuperlágy gumikon, hátha az ellensúlyozza a dolgot" – mondta Smedley, aki később elárulta, hogy a turbó megkerülőszelepének rögzítésével adódott gond, ezért az MGU-H nem tudta megfelelően tölteni az akkumulátort. A probléma a parc fermében egy egyszerű alkatrészcserével orvosolható.

A brazil vasárnapi esélyeivel kapcsolatban Smedley hozzátette: „A legközelebbi riválisunk a Red Bull, megpróbálunk az egyik autójuk elé kerülni.”

A finnek csatája: Bottas megszorongatná Räikkönent Forrás: AFP/Charles Coates

Ehhez Massának legalább öt autót kell maga mögé utasítania. Úgy vélte, erre esélye is lehet, hiszen „ezen a pályán gyorsan változhat a helyzet. Ha bármilyen okból holnap is így történik, lehet esélyünk egy jó versenyt futni” – jelentette ki a csalódott Massa, aki az elmúlt tizenegy kanadai időmérőn egyszer sem tudta legyőzni a csapattársát.

„Nagyon sok erőt elvesztett a motor, a hátsó egyenesben még a 6. fokozatba sem tudtam felváltani. Át kell néznünk, hogy mi történt, mert először akadt ilyen jellegű gondunk, ráadásul rögtön az időmérő elején.”

Bottas már a rajtnál megelőzné Räikkönent

Bottas sokáig beleszürkült a mezőnybe a műszaki problémák miatt, ami Smedley szerint elsősorban az adatgyűjtés terén hátráltatta a csapatot a Q2-ben. A brit mérnök ugyanakkor kiemelte, hogy a fiatal finn „remek munkát végzett, amikor megszerezte a 4. helyet. Mindkét autónkkal versenybe szállunk, Valtterivel a dobogó elérése lesz a célunk. Ettől semmi sem tántoríthat el minket, az idei első dobogós helyünk megszerzése abszolút lehetséges.”

A finn pilóta egyetértett Smedleyvel, és reményét fejezte ki, hogy hasznot húzhatnak Vettel motorhibájából, mivel úgy vélte, a mögöttük lévő versenytársaknál gyorsabbak lehetnek a futamon. „Sebastian is hátulról indul, és arra számítunk, hogy a Lotus is kicsit lassabb lesz nálunk a versenyen. Legalábbis reméljük. Mindent jól kell csinálnunk, hogy Kimivel küzdhessünk. A legjobb stratégia az, ha már a rajtnál megelőzzük” – mondta a 4. helyezett Kimi Räikkönenről.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!