Vágólapra másolva!
Szerinte rossz hatással van a Forma-1-re, hogy megnőtt a csapatok befolyása. Egy kevésbé demokratikus rendszer jobban működhetne.

Miután a múlt héten Gerhard Berger nyilatkozott úgy, hogy a Forma-1-es csapatokat ki kellene hagyni a szabályalkotásból, ezúttal a sportág nagyurának számító Bernie Ecclestone jelentette ki, hogy nincs szükség az istállókra a döntéshozáshoz. Ecclestone szerint a csapatok képviselőit is magába foglaló Stratégiai Munkacsoport túl demokratikussá tette az F1-et, ami megnehezíti a bajnokság működtetését.

Ecclestone úgy véli, célszerű lenne visszatérni a korábbi rendszerhez, amikor a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Formula One Management (FOM) tartotta kézben az irányítást. „Befejezhetnénk ezt a bohóckodást, hogy mindenkinek kikérjük a véleményét" - jelentette ki az Autosportnak nyilatkozva. „Az a baj, hogy egy túlságosan demokratikus rendszert működtetünk."

A 84 éves üzletember szerint az is hátráltatja a döntéshozást, hogy az FIA elnöke, Jean Todt nem mindig támogatja a FOM elképzeléseit. Szerinte kölcsönösen kellene segíteniük egymást, ha valaki „ésszerű" kezdeményezéssel áll elő, az istállókat pedig jóval kisebb felelősséggel ruházná fel.

Ecclestone szerint túl demokratikus a Forma-1 Forrás: AFP

„Azt kellene mondanunk csapatoknak: 'Ezek a bajnokság szabályai – ha részt akartok venni benne, remek, ha pedig nem, azt is megértjük'" – mondta a brit, aki szerint a Stratégiai Munkacsoportot „egyértelműen" meg kellene szüntetni. Bergerhez hasonlóan úgy véli, az a legnagyobb probléma, hogy mindenki a saját érdekeit hangoztatja. „A konstruktőrök hihetetlenül nehezen egyeznek meg bármiről is. Persze a Mercedes helyében senki nem szeretne változásokat."

Bár a Stratégiai Munkacsoport nemrég előállt egy tervezettel a 2017-es szabályokra vonatkozóan, Ecclestone szerint a májusi találkozón „semmi nem dőlt el, még a következő ülés időpontja sem."

Ecclestone nincs egyedül azzal a véleményével, hogy kevesebb hatalmat kellene a csapatok kezébe adni – nemrég a Red Bull és a Toro Rosso csapatfőnöke is hasonlóan nyilatkozott, valamint a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery is úgy véli, hogy a csapatok befolyása csak megnehezíti a döntéshozást.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!