Vágólapra másolva!
A csapat vezetése szerint a közvélemény felfújta a rossz döntést, amelyet egyetlen pillanat alatt kellett meghozniuk. Hamilton szerint is felesleges tovább rágódni rajta.

A Mercedes technikai igazgatója, Paddy Lowe úgy véli, a közvélemény túl nagy ügyet csinált a csapat által a két héttel ezelőtti Monacói Nagydíjon elkövetett stratégiai hibából, amely miatt Lewis Hamilton elvesztette a biztosnak tűnő győzelmet. Valójában a brit versenyzőt akarták jobb helyzetbe hozni, amikor behívták a bokszba új gumikért a Safety Car alatt, de elszámolták az előnyét, így csak a 3. helyen, Nico Rosberg és Sebastian Vettel mögött tért vissza a pályára.

„A monacói hibánk és a következménye nagy visszhangot váltott ki" – mondta Lowe. „A csapat részéről azonban ezt a botlást a helyes megvilágításba kell helyezni: a pillanat törtrésze alatt döntve egyszeri hibát követtünk el, mert rosszak voltak az adataink. A sport éppen az ilyen pillanatnyi döntésekről szól.

Hamilton a bokszban került Rosberg és Vettel mögé Monacóban Forrás: AFP/Boris Horvat

„Kockázat nélkül nincs siker, és nem mindig lépünk jól" – tette hozzá. „Én azonban úgy látom, hogy mi még mindig többször hozunk helyes döntést, mint a csapatok többsége. Ettől függetlenül ezen a téren is fejlődnünk kell, amihez a Monacóban történtek bizonyára hozzá is fognak segíteni minket."

Habár a felesleges bokszkiálláshoz Hamilton is hozzájárult, mert eredetileg ő kért új gumikat a rádión, a Mercedes vezetése teljes egészében magára vállalta a felelősséget, és bocsánatot kért tőle. A csapatfőnök, Toto Wolff elismerte, hogy „soha nem szabad eldobálni pontokat", és azt mondta, az eset újfent emlékeztette őket arra, hogy a legkisebb hiba is súlyos következményekkel járhat.

„Ám amikor csalódottak vagyunk egy 1. és egy 3. hely miatt Monacóban, nem szabad elfelejtenünk, hogy honnan jöttünk" – jegyezte meg. „Szembe kell néznünk a hibával, és tanulnunk kell belőle, de már Kanadára kell koncentrálnunk."

Hamilton túllépett rajta

A pórul járt versenyző maga is úgy véli, értelmetlen tovább lovagolni a történteken. „Szerintem már mindent elmondtak Monacóról, amit kellett" – idézi őt a Mercedes közleménye. „Természetesen óriási csalódás volt úgy nekem, mint a csapatnak. De tanulni fogunk belőle, és együtt lépünk tovább, ahogy mindig."

„Egyszerűen csak be akarok ülni az autómba, és vissza akarok vágni, amihez kevés alkalmasabb hely van, mint Montreal. Ez a nagydíjhétvége mindig a kedvenceim közé tartozott" – tette hozzá. „Nem mindig voltam szerencsés Monacóban, viszont az összes alkalommal a dobogón végeztem, és a pálya szép emlékekkel ajándékozott meg, köztük az első győzelmemmel. Tudom, hogy megfelelő autóm van, és a csapat is mögöttem áll, úgyhogy ezúttal sem lehet más a célom."

Miután Barcelonában is csak 2. lett Rosberg mögött, Hamilton előnye az összetettben hat fordulót követően 10 pontra zsugorodott a csapattársához képest.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!