A Red Bull elkezdheti bevállalni a büntetéseket

Forma-1, Christian Horner, Red Bull Racing, Monaco, Monte Carlo
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 24: Infiniti Red Bull Racing Team Principal Christian Horner is seen on the grid before the Monaco Formula One Grand Prix at Circuit de Monaco on May 24, 2015 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images/Red Bull Content Pool // P-20150524-00666 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Előrelépést jelent, hogy a Renault motorjai Monacóban egyáltalán nem romlottak el, de Montrealban már újabb megpróbáltatásra készülnek.

Tavalyi formájukra emlékeztetett a Red Bull teljesítménye a múlt hétvégi Monacói Nagydíjon, amelyek az idén talán először a csapatfőnök, Christian Horner a Renault kapcsán is pozitívan nyilatkozott, ugyanakkor már előre figyelmeztetett rá, Kanadában várhatóan kevésbé lesznek versenyképesek.

"Az, hogy a motorhibák nélkül túljutottunk a versenyen, előrelépést jelent" - jelentette ki. "Kanada viszont sokkal nagyobb kihívás lesz számunkra. Meg kell vizsgálnunk, mi történhet ott, felvállaljuk-e a büntetést, vagy sem. Minden azon fog múlni, hogy az erőforrások milyen állapotban vannak" - foglalta össze arra utalva, hogy még csupán hat forduló ment le, de Danyiil Kvjat és Daniel Ricciardo máris a negyedik belsőégésű motorjánál jár, holott az egész szezonban szabad ennyit elhasználni.

Horner a monacói rajtrácson még csak remélhette, hogy ezúttal mindkét autójuk célba ér Forrás: Getty Images/Mark Thompson

Ezúttal "a Renault is jó munkát végzett, a lehető legtöbbet hozták ki a jelenlegi csomagukból, ahogy mi is ezt tettük az autóval és a versenyzőkkel" - utalt Danyiil Kvjat 4. és Daniel Ricciardo 5. helyére Horner. "Tisztán legyőztünk egy Ferrarit is, ennél többet nem remélhettünk. Nem kellett visszavennünk a leszorítóerőből, maximálisan kihasználtuk a kasztniban rejlő lehetőségeket."

A Red Bull 2009 óta a leggyengébb szezonkezdetét produkálta az idén: a sorozatos műszaki hibák és a Mercedestől, valamint már a Ferraritól is elmaradó teljesítményük miatt az eddigi legjobb eredményük Kvjat monacói 4. helye. Ricciardo is csak annak örülhet, hogy az idén minden futamon pontot szerzett.

Nem rossz vesztesek

A sikertelenséggel párhuzamosan a Red Bull vezetése többször is kijelentette, akár ki is léphetnek az F1-ből, ha a csapatuk nem lesz ütőképesebb, és nem változnak a sport szabályai. Ez az ellenfelek és a közönség köreiben is úgy csapódott le, hogy nem tudják elviselni a vereséget, de Helmut Marko, a vállalat tanácsadója szerint nincs így. "Nem csupán azért aggódunk a Forma-1-ért, mert nem vagyunk elég versenyképesek" - mondta az osztrák a Weltnek.

"A probléma összetett, és semmi köze a jelenlegi lemaradásunkhoz. Nem vagyunk rossz vesztesek, csak aggódunk a sport jövője miatt" - jelentette ki Marko, hozzátéve, hogy "a sport már nem olyan vonzó, mint amikor beléptünk." A korábbi versenyző szerint nem tehetnek mást, várnak, ő azonban nem túl optimista, mert "az illetékesekkel folytatott megbeszéléseink rendre nem jártak eredménnyel."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!