Vágólapra másolva!
A holland tinédzser ismét nagy port kavart az élete első monacói szabadedzésén elért 2. helyével. A futamon akár az 5. helyet is elérhetőnek tartja.

Életében először vezetett bármilyen autót Monaco utcáin a 17 esztendős Max Verstappen, és önmagát is meglepve a 2. helyen zárta reggeli edzésen. A holland pilóta az esőáztatta második tréningen a 7. helyet érte el, ami szintén várakozáson felüli eredmény, főleg – ahogy Christian Horner ki is tért rá – egy olyan pilótától, aki legálisan még egy utcai bérautót sem vezethetne.

„Lassan építettem fel az első edzést, mert minden új volt számomra, de rögtön remekül éreztem magam az autóban. Ez magabiztossá tett, nagyszerű volt a 2. helyen végezni. Kár, hogy délután esett, mert így nem tudtam annyi kört menni, amennyit szerettem volna, de a 7. helyen zárni nem rossz. Elégedett lehetek az első monacói napommal!” – nyilatkozta Verstappen, aki úgy vélte, még jobb eredményt érhetett volna el délután, ha nem tartják fel a gyors körén.

Verstappen jó benyomást tett a főnökeire - katt a galériához! Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet

Bár Verstappen életében először vezet Monacóban, 2-300 kört megtett már a pálya virtuális másán a Red Bull szimulátorában, és úgy vélte, hogy némi szerencsével az 5. helyre is esélyes lehet. Az ifjú holland teljesítményét látva Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke nem fukarkodott az elismerésekben az FIA sajtótájékoztatóján. Az osztrák menedzser kijelentette, nagyon örül, hogy Verstappen az olasz istállót erősíti.

„Azt eddig is tudtuk, hogy Max igen-igen tehetséges versenyző. Lenyűgöző, ahogy ezt az igencsak kiváló köridőt elérte az első szabadedzésen" - lelkendezett. "Délelőtt, amikor pályára lépett, az egyik etapról a másikra javított az eredményén anélkül, hogy hibát követett volna el. Kivételes, ahogy uralja az autót, és közben milyen visszajelzéseket ad.”

Sainz is kitett magáért

Az eredmények tekintetében délutánra fordult a kocka a Toro Rossónál, és a reggeli 5. hely után Carlos Sainz délután a 6. lett, éppen a csapattársa előtt. Bár a spanyol már más kategóriákban versenyzett Monaco utcáin, F1-es autó volánja mögött ő is csütörtökön ment körbe először a szűk utcai pályán.

„A teljesítmény tekintetében nem állunk túl rosszul, talán még jobban is, mint azt az első itteni napomtól vártam” – vélekedett a spanyol. „Viszont még mindig korán van, és nem tudjuk, hogy a többiek mivel foglalkoztak. Kár, hogy az eső miatt nem tudtunk többet menni a második szabadedzésen, mert egy hozzám hasonló újonc versenyzőnek nagyon fontos lett volna, de az autó jó érzetet kelt, és ez magabiztossá tesz.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!