Vágólapra másolva!
Legalábbis Sir Stirling Moss szerint, aki úgy véli, harmadik bajnoki címe hozhatja meg honfitársa számára az elismertséget. Nem hiszi, hogy Nico Rosberg megakadályozhatja Hamilton bajnoki menetelését.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is találkozott a Mercedesszel is legendás sikereket elérő Sir Stirling Moss, és a modern kori Ezüstnyilak első világbajnoka, Lewis Hamilton. A 16-szoros futamgyőztes Mosst az F1 történetének legjobb olyan pilótái között tartják számon, akik nem nyertek világbajnokságot, így a 85 esztendős veterán véleményére ma is sokan kíváncsiak.

„Nem hinném, hogy Lewis már a legnagyobbak között lenne” – nyilatkozta Moss új könyve, a My Racing Life bemutatóján. „Azt tudjuk, hogy (Sebastian) Vettel és (Fernando) Alonso már odaért, Lewist viszont egyelőre kissé kevesebbre tartják, mint mondjuk Jim Clarkot, de mindenképpen jó úton jár.”

Hamilton élvezte a száguldást Forrás: Hans-Dieter Seufert/Mercedes AMG Petronas

Moss szerint az esetleges idei világbajnoki cím változtathat a brit pilóta megítélésén, de óva intett attól, hogy a közvélemény párhuzamot vonjon – például – a szintén kétszeres világbajnok, az 1968-ban balesetben elhunyt Jim Clark és Hamilton eredményei között.

„Azt gondolom, hogy ha meg tudja szerezni az idei címet, őt is ugyanúgy kezelik majd, de nagyon óvatosan kell ezzel bánni, mert az egy dolog, hogy ő megcsinálja ezt, de Clark teljesen más időkben ért el ugyanilyen szintre. Igen nehéz értékelni őket” – mondta.

A brit legenda hozzátette, nem hiszi, hogy Hamilton csapattársa, és egyben legnagyobb ellenfele, Nico Rosberg meg tudná akadályozni a Mercedes pilótájának harmadik bajnoki címét. „A megfelelő motorral versenyez, és a képességei is adottak. Nagyon tapasztalt is már, elég régóta van itt. Nem igazán hiszem, hogy Nico bármikor le tudná győzni.”

Lewis Hamilton és Sir Stirling Moss a monzai célegyenesben Forrás: Hans-Dieter Seufert/Mercedes AMG Petronas

Hamilton egy monzai rendezvény alkalmával a ma már nem használt oválpályán kipróbálhatta a Moss által egykor hajtott Mercedes-Benz W196-ost, és azt a Mercedes-Benz 300 SLR-t, amivel a legenda 60 évvel ezelőtt megnyerte az F1-en kívül rendezett híres MIlle Miglia utcai versenyt. Moss úgy véli, utódja is élvezte volna a kort, amikor ő versenyzett.

„A dőlés borzalmasan durva már, de úgy tűnik, nagyon élvezte a vezetést. Azt nem tudom, hogy versenyezni is szeretett-e volna vele. Igazából szerintem Lewis imádott volna részt venni akkoriban, mert mindenképpen nagyon gyors versenyző. Vettel és Alonso mellett az ő esetében olyan srácokról beszélünk, akik annyira jók, hogy bármelyik évben a csúcson lettek volna.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!