Vágólapra másolva!
A spanyol a 11. helyen célba érve majdnem pontot tudott szerezni Bahreinben, de a csapatot bosszantja, hogy Button még a rajtrácsra sem tudott felállni. Nagy várakozásokkal készülnek az európai szezonra.

Tökéletesen jellemzi a McLaren-Honda hétvégéjét két versenyzőjük bahreini eredménye: míg Fernando Alonso nagyobb problémák nélkül a csapat idei legjobb teljesítményét szállította, és majdnem pontot szerzett, Jenson Button még a rajtrácsra sem tudott felállni a péntek óta folyamatosan elromló autóval.

Részben erre utalva Alonso kijelentette, hogy továbbra is elégedett a wokingi istálló fejlődésével, de jelentős javulást vár az autótól a három hét múlva esedékes hazai versenyén, Spanyolországban.

„Örülök, hogy célba értem, és gyűjtöttem némi tapasztalatot” – mondta Alonso a Bahreini Nagydíj után. „Barcelonában viszont szintet kell lépnünk a megbízhatóság és a teljesítmény terén is. Ma a csapattársam még elrajtolni sem tudott, és kicsit közelebb kellene kerülnünk a középmezőnyhöz, a Q3-hoz, illetve a pontszerző helyekhez. Meglátjuk, hogy Barcelonában meg tudjuk-e tenni ezt a lépést.”

Alonso a 11. helyre kormányozta a McLaren-Hondát Forrás: Honda

Alonsót ismét lekörözte az élmezőny, és voltak a futamnak olyan pillanatai, amikor az őt üldöző versenyzők könnyedén elé tudtak kerülni. A 11. helyéhez az is hozzájárult, hogy mindkét Toro Rosso kiesett, Pastor Maldonado és Marcus Ericsson pedig nagyon sokáig vesztegelt a bokszban egy-egy kerékcseréje alkalmával.

„Optimistának kell lennünk. Szerintem a pontszerzés küszöbén állunk, remélhetőleg már a következő futamon összejön” – mondta Alonso, a bahreini futam kapcsán viszont kijelentette: „A verseny utolsó szakaszában nem volt meg a ritmusunk, és mindenekelőtt azt kell kiderítenünk, hogy ez miért alakult így.”

Button kommentátornak állt

A versenyzői parádén Button megpróbált optimistán hozzáállni az esti futamhoz, de a McLaren a hétvége folyamán felmerülő ERS-hibákról gyűjtött adatok alapján megállapította, hogy az energia-visszanyerő rendszer jó eséllyel úgyis újra elromlott volna a futamon.

„Bocsánatot kérünk Jensontól, amiért nem tudtunk neki megbízható autót adni” – nyilatkozta Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke, miután a 22-es rajtszámú McLaren péntekhez és szombathoz hasonlóan vasárnap is használhatatlannak bizonyult. „Barcelonában remélhetőleg már bevetjük az autó új hátsó részét, és elfelejthetjük ezt a hétvégét.”

Boullier az Autosport kérdésére „drámainak” nevezte a tényt, hogy Button nem tudott részt venni a futamon, de a műszaki hibára azt mondta, „az nem volt semmi komoly, csupán kisebb problémák miatt kényszerültünk abbahagyni az autó ellenőrzését.” A Hondát képviselő Jaszuhisza Arai viszont elismerte, nem tudják pontosan, mi történt.

Jaszuhisza Arai újabb problémákkal volt kénytelen szembenézni Forrás: LAT Photographic/Honda

„Egyelőre nem tudjuk, mi történt Jenson autójával, de valamilyen elektromos hiba lépett fel” – közölte. „Nem tudom, hogy ugyanez volt-e a gond az első szabadedzésen is vagy sem, de az áramellátás hirtelen megszűnt. Amikor a garázsban bemelegítettük a motort, a vezérlőegységtől zavaros adatok érkeztek, ezért végül úgy ítéltük, hogy nem leszünk képesek versenyezni.”

Button a Twitteren köszönetet mondott a szerelőinek, akik nagy erőkkel próbálták felkészíteni az autót a hétvégén, majd kommentálni kezdte a verseny eseményeit. Ez olyan jól ment neki, hogy viccesen még a Mercedes közösségi médiafelelőse is elismerte a munkáját: „Kényelmetlen pillanat, amikor az ember rájön, hogy Jenson Button jobban nyomja a Twittert…”

„Ma nyilvánvalóan csalódással zárult ez az elkeserítő hétvége” – összegezett Button vasárnap Bahreinben. „Habár nem mentem annyit, mint amennyire szükség lett volna, és a versenyen sem vehettem részt, világosan látható, hogy az autónk egyre jobb, ami mindannyiunk számára biztató hír.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!