Vágólapra másolva!
Így véli legalábbis az anyavállalat, FIAT elnöke, John Elkann. A fiatal cégvezető szerint Maurizio Arrivabene beiktatása is jó döntésnek bizonyult, az új csapatfőnök viszont néha élesen szembe megy elődei nézeteivel.

A Ferrari visszatérése a Forma-1 élmezőnyébe az idei szezon egyik üde színfoltja, elsősorban azért, mert a tavalyi idény után úgy tűnik, egyelőre valós fenyegetést jelentenek a lehengerlő formában lévő Mercedes számára. A kontraszt igen nagy a tavalyi eredményekkel összevetve, hiszen a Scuderia az elmúlt év során az előző két évtized leggyengébb teljesítményét nyújtotta.

„2014 katasztrofális volt, és a változás elkerülhetetlenné vált” – jelentette ki John Elkann, a Ferrari anyavállalata, a FIAT elnöke a La Gazzetta dello Sportnak. „A legfontosabb Luca di Montezemolo felmentése volt, aki több mint húsz évig volt vezető szerepben energikusan és elkötelezetten” – méltatta Montezemolót a híres Gianni Agnelli unokája.

Vettel már most a Schumacher-korszakra emlékeztet sokakat Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„Különösen szép munkát végzett a márka vonzerejének és mágikus jellegének megőrzése terén. 2008-ig a világ legjobb autóit építették, amiket a verhetetlen (Jean) Todt és (Michael) Schumacher révén sikerre is vittek” – utalt a Schumacher-korszak után még néhány évig kitartó lendületre.

A Ferrari tavaly nagyon messze került még a dobogós helyektől is, így először a csapatfőnök, Stefano Domenicali mondott le, majd az egész vállalat elnökét, Montezemolót mozdították el a helyéről, a szezon végén pedig a Domenicalit váltó Marco Mattiaccit is kirúgták, illetve számos prominens szakember mellett Fernando Alonso is távozott Maranellóból.

Bár Montezemolo szerint az idei sikerek még az előző korszakban dolgozó stábnak köszönhetőek, a New Yorkban született Elkann szerint a módosítások meghozzák a kívánt eredményeket a szebb napokat is látott Scuderia számára.

„Az aranykor visszaállításának feladata most Sergio Marchionnéra hárul, de számos egyéb dolog is változott Maranellóban, és örömmel látjuk, hogy jól kezdtük a 2015-ös évet. Maurizio Arrivabene átvette a Scuderia irányítását, és a volán mögött két nagy bajnok foglal helyet. A csapat máris visszatért a dobogó tetejére.”

Arrivabene hallani sem akar csapatsorrendről

A Ferrari formajavulása az idén elsősorban Sebastian Vettel dobogós helyei és malajziai győzelme révén látható, de Kimi Räikkönen is két 4. helyet szállított már, amióta Ausztráliában önhibáján kívül kiesett. Bár Vettel jóval előrébb jár a pontversenyben, Arrivabene szerint Räikkönent teljesítményét nem rendelik a német érdekei alá.

„Minden szükséges támogatást meg fogunk adni neki, hallani sem akarok csapatutasításokról” – jelentette ki Räikkönen kapcsán Arrivabene az Autosprintnek. „Amikor megérkeztem Maranellóba, szembesültem a régi eljárásokkal, és néhány változtatásra szántam el magam a pilóták és a versenymérnökök munkája terén, így mindenki értesül mindenről. A szabályainkat most a matematika diktálja” – jelentette ki.

Arrivabene (b) jött, Domenicali (k) és Montezemolo (j) távozott a Ferraritól Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Olaszországban már felmerült, hogy Räikkönen szezonja rámehet Vettel jó idénykezdetére, de Arrivabene szerint egyelőre nem gondolkodnak ilyesmin. „Amíg mindketten csatában vannak (a világbajnoki címért), Seb és Kimi szabadon küzdhetnek egymással, ha nem okoznak problémákat.”

Jean Todt 1995-ös leszerződtetése és Stefano Domenicali 2014-ben történt lemondása között a Ferrari gyakran alkalmazott egyértelmű csapatutasításokat – általában Michael Schumacher győzelme érdekében –, ami ahhoz vezetett, hogy az FIA évekig be is tiltotta a futam eredményét befolyásoló üzenetek forgalmazását a csapatok és a pilóták között. Todt stratégiája hozzájárult ahhoz, hogy a Ferrari 1999 és 2008 között hat egyéni és nyolc konstruktőri világbajnokságot nyert.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!