Vágólapra másolva!
Szerinte Hamiltonnak nem csak a saját versenyével kellett volna törődnie, hiszen őt negatívan befolyásolta azzal, hogy időnként lassan haladt előtte. A brit szerint nem az ő dolga, hogy segítse Rosberget.

Az idény harmadik nagydíján máris szócsatára került sor Lewis Hamilton és Nico Rosberg között, miután a brit a Kínai Nagydíjon is a csapattársa előtt tudott végezni, és az újabb győzelmével növelte az előnyét a világbajnokságban.

Az egész hétvégét magabiztosan uraló Hamilton a pole pozícióból indulhatott, és a rajt után is megtartotta az első helyet Rosberg előtt. A verseny során végig magánál tartotta az irányítást: amikor kellett, kímélte a gumijait, de ha Rosberg közelebb került hozzá, mindig növelni tudta a tempóját.

Rosberg a második etapban, a 20. kör körül kezdett arra panaszkodni, hogy Hamilton túl lassan halad előtte, és ezért Sebastian Vettel is meg tudja őket közelíteni a Ferrarival. Rosberg a rádión kérte a Mercedest, hogy szóljanak Hamiltonnak, aki néhány körrel később növelte is a tempóját. A német a verseny utáni sajtótájékoztatón nem tagadta, hogy mérges volt a csapattársára, aki szerinte szükségtelenül lassan haladt, és ezzel a Mercedes kettős győzelmét veszélyeztette.

„Negatívan befolyásolta a versenyemet, hiszen nekem is lassabban kellett haladnom, és Vettel felzárkózhatott mögém" – nyilatkozta Rosberg, aki végül könnyedén megtartotta a 2. helyet, hiszen az utolsó etapban Vettel nem tudott jó tempót futni a közepes gumikon. „Lewis szükségtelen kockázatot vállalt. Az ő szempontjából valóban ez volt a legjobb megoldás, de a csapat szempontjából nem."

Hamilton azt válaszolta, muszáj volt kímélnie az abroncsait, hiszen senki nem tudhatta, meddig bírják majd a lágy gumik. Szerinte egyébként sem az ő dolga, hogy Rosberg versenyével foglalkozzon, de azt is tagadta, hogy hátráltatta volna a németet.

Rosberg rendkívül csalódott volt a futam után Forrás: AFP

„Nem igazán értem, miért befolyásoltam volna Nico versenyét. 4,5-5 másodperccel mögöttem haladt, egyszer sem került közel hozzám, ezért nem is volt rá hatással a tempóm" – mondta. „Ha szorosan mögöttem haladt volna, akkor talán beszélhetnénk az esetről, de nem erről volt szó, végig egyedül voltam. Akár előttem is kihozhatták volna a bokszba – nekem még jó állapotban voltak a gumijaim, tovább is kint tudtam volna maradni."

Nem tudott volna előzni

Hamilton nem érti, Rosberg miért nem próbálkozott előzéssel, ha tényleg annyival gyorsabbnak érezte magát. A német szerint azonban ez nem ilyen egyszerű, hiszen ha közelebb került volna, hamar elhasználódtak volna az abroncsai. „Ugyanolyan az autónk, ezért az egyenesben mindig tartani tudta volna a távolságot. Ráadásul amint megpróbáltam volna megelőzni, tönkretettem volna a gumijaimat. Ezekkel az autókkal nem lehet hosszú ideig szorosan követni valakit."

Rosberg elmondta, a kelleténél gyorsabban haladt, amikor Vettel egy korai bokszkiállással próbált meg elé kerülni, ezért az etapja végére már nem működtek rendesen az abroncsai. Arra a kérdésre, hogy szerinte Hamilton szándékosan hátráltatta-e őt, nem adott egyértelmű választ. „Ezt nem tudhatom, nem tudok válaszolni a kérdésre" – mondta, de hozzátette, mindenképpen meg kell beszélniük az esetet. „Érdekes volt hallani, amikor azt mondta, hogy csak a saját versenyével törődött. Erről beszélnünk kell."

A Mercedes főnöke, Toto Wolff röviddel a verseny után még nem szeretett volna állást foglalni a vitában. „Ezzel a csapaton belül kell majd foglalkoznunk, nem szabad hagynunk, hogy elmérgesedjen a helyzet" – nyilatkozta. „Nagyon nehéz helyzet volt, hiszen nem tudtuk, meddig fogják bírni a gumik, és mennyire kell kímélnünk őket."

Wolff szerint Hamilton megérdemelten nyert, hiszen „ő volt a gyorsabb, és a gumijaival is jobban bánt", de hangsúlyozta, hogy a versenyzőknek nem csak a saját versenyükkel kell törődniük, hanem a csapat érdekeit is szem előtt kell tartaniuk.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!