Vágólapra másolva!
Ricciardo egész versenyét meghatározta, hogy az indulás után visszaesett a 17. helyre. Kvjat motorhiba miatt esett ki, a Renault további problémákra számít.

A vártnál sokkal rosszabbul alakult a Red Bull versenye Kínában: Daniel Ricciardo egy rossz rajt után csak a 9. helyen ért célba, Danyiil Kvjat pedig a kockás zászlóig sem jutott el, miután az autójában megadta magát a Renault-motor.

A 7. rajtkockából induló Ricciardo az időmérő után még bízott benne, hogy az első 5 hely valamelyikén ér célba a versenyen, de a reményei rögtön a rajtnál elszálltak, miután visszaesett a 17. helyre. Az ausztrál elmondta, váratlanul bekapcsolt a lefulladásgátló az autójában.

„Nem tudom, miért lépett működésbe, de ez meghatározta az egész versenyemet" – kesergett. „10 helyet csúsztam vissza, és utána nagyon sok időt töltöttem forgalomban." A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elmondta, az első információk szerint „emberi mulasztás" okozta a hibát, de majd alaposan kivizsgálják az incidenst. „Sajnos nagy árat fizettünk a hibáért, hiszen a McLarenekkel kellett harcolnunk a mezőny végén."

Ricciardo elmondta, a Red Bull a gumikkal is küszködött, mert egyik keverék sem működött meggyőzően az autójukon. „Úgy éreztem, a lágy gumikat nem tudom rendesen működésre bírni, a csapat pedig a közepeseket nem tartotta túl jónak. Ezért újra a lágyakat raktuk fel" – magyarázta. „Végül a verseny utolsó etapjában, a közepes gumikon volt jobb a tempónk, ezért meg kell néznünk, hibáztunk-e valahol."

Ricciardo legalább célba ért Kínában Forrás: AFP

Újabb motorhibák jöhetnek

Ricciardo autójában a verseny előtt motort kellett cserélni, ezért az idény harmadik versenyén már a harmadik erőforrását használta. Az ausztrál tudja, hogy a helyzet „nem ideális", és szinte biztosan büntetést kap majd a megengedettnél több motorcseréért. „Ez idővel elkerülhetetlen lesz, de remélem, hamarosan javul a megbízhatóságunk" – mondta.

Ricciardo motorja a kínai versenyt végigbírta, de a csapattársa kevésbé volt szerencsés: Danyiil Kvjat a 16. körben állt félre a füstölgő autójával. „Nem vagyunk könnyű helyzetben, de erősnek kell maradnunk" – nyilatkozta az orosz, aki az időmérőn is a gyenge motorerőre panaszkodott, és a kiesése előtt sem haladt pontszerző helyen. „Össze kell tartanunk, és reménykednünk kell benne, hogy hamarosan megoldjuk a problémáinkat."

A Renault szerint azonban a megoldásra még várni kell. A franciák F1-es projektjének főnöke, Cyril Abiteboul elmondta, számítottak a Kínában jelentkező problémákra, és könnyen lehet, hogy a bahreini versenyük sem alakul majd problémamentesen. Kínában nemcsak Kvjat esett ki Renault-motoros autóval, Max Verstappen a Toro Rossóval bukott pontokat az erőforrás hibája miatt. Abiteboul azt állítja, a Renault tisztában van vele, mi a probléma.

„Tudtuk, hogy van egy gyengeségünk, és már a tervünk is megvan a hiba kiküszöbölésére" – mondta. „Logisztikai okokból nem vagyok biztos benne, hogy már Bahreinben sikerült megoldanunk a problémát, de egyértelműen az a célunk, hogy a Monacói Nagydíj idején már egyáltalán ne legyenek megbízhatósági gondjaink."

A Renault bejelentette, hogy a következő héten esedékes Bahreini GP előtt próbapadon fogják tesztelni a motorokat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!