Vágólapra másolva!
A Honda motorjaiban máris több részegységet ki kellett cserélni, ezért elkerülhetetlen, hogy hamarosan büntetést kapjanak. Alonso szerint ez is a tanulási folyamat része.

A McLaren komoly megbízhatósági problémákkal kezdte a 2015-ös idényt, elsősorban a Honda-motor meghibásodásai okoznak nekik komoly fejtörést. A csapat az idénynyitó óta csökkentett üzemmódban használja az erőforrásait, de az első két versenyen mindössze egyszer sikerült az egyik autójukkal célba érniük a sorozatos motorhibák miatt.

A Honda motorjaiban máris számos részegységet ki kellett cserélni, és mivel ezekből az egész idény során nem használhatnak el négynél többet, Fernando Alonso szerint „elkerülhetetlen", hogy hamarosan büntetések várjanak rájuk. A McLaren eddig mindkét autójában két belsőégésű motort, két hőenergiájú motor-generátort (MGU-H) és két turbófeltöltőt használt, de Alonso autójában már az akkumulátort és a vezérlőelektronikát is ki kellett cserélni.

A McLaren nem kerülheti el a büntetéseket Forrás: McLaren

A spanyol tisztában van vele, hogy így nem fogják kihúzni négy motorral az idény végéig, sőt szerinte már a közeljövőben hátrasorolhatják őket a rajtrácson. „Valóban nem állunk túl jól" – nyilatkozta még pénteken. „Nem a normális ütemben haladunk ezen a téren."

Alonso szerint a McLaren régóta számított rá, hogy az idény elején gondok lesznek a megbízhatósággal, ezért „felkészültek" a büntetésekre is. „Tudjuk, hogy néhány futam múlva már jöhetnek a büntetések, és a rajtrács végéről kell majd indulnunk" – mondta. „De mi még mindig tesztelünk – folyamatosan próbálunk tanulni, és megoldásokat keresni a problémáinkra."

A kétszeres világbajnok jelenleg semmi esélyt nem lát arra, hogy a McLaren elkerülje a büntetéseket. „Igen, biztosan meg fognak minket büntetni – nem tudom, mikor, de meg fognak" – jelentette ki Alonso, akinek az autója a szombati szabadedzés első perceiben is leállt, feltehetően ismét motorhiba miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!