Vágólapra másolva!
Legalábbis a Force India helyettes csapatfőnöke szerint, miután Malajziában Pérez is Hülkenberg is büntetést kapott. Szerinte a kockázatos manőverek is hozzátartoznak az izgalmas versenyekhez.

A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley úgy véli, a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) figyelnie kell arra, hogy ne váljon ismét túl szigorúvá a büntetések kiosztásakor. A szövetség a tavalyi Brit Nagydíj előtt úgy döntött, lazábban kezeli majd a pályán történt incidenseket, hiszen egyesek szerint a versenyzőket a büntetéstől való félelem is visszatartotta az előzések bevállalásától.

A Malajziai Nagydíjon a Force India mindkét versenyzője, Sergio Pérez és Nico Hülkenberg is 10 másodperces büntetést kapott. Előbbi Romain Grosjeannal, utóbbi Danyiil Kvjattal akadt össze a versenyen, és a futam után mindketten túl szigorúnak tartották a szankciót. A Force India kénytelen volt elfogadni a büntetéseket, de Fernley attól tart, hogy az FIA visszatéri a korábbi, szigorúbb hozzáállásához.

„El kell fogadnunk a sportfelügyelők döntését, hiszen ők működtetik a Forma-1-et, ráadásul minden szögből meg tudják figyelni az incidenseket" – mondta az Autosportnak Fernley. „Nemrég azonban megegyeztünk, hogy amennyiben nem egy óriási hibáról vagy egy veszélyes manőverről van szó, akkor a versenyző ártatlanságát vélelmezzük."

Malajziában mindkét Force Indiát megbüntették Forrás: AFP

Fernley szerint az egész Forma-1-re károsan hathat, ha megint gyakoribbak lesznek a büntetések, hiszen a kerék-kerék elleni csaták növelik a versenyek izgalmát. Szerinte Pérez és Grosjean ütközése inkább versenybaleset volt, hiszen a mexikói nem igazán tehetett semmit a helyzet megmentéséért.

„Egy gyors kanyarban történt, és Romain kívülről próbált elmenni Checo mellett, aki így nyilvánvalóan nehéz helyzetbe került" – magyarázta. „Nem hiszem, hogy Checónak lett volna hova mennie, de szerintem semmilyen veszélyes mozdulatot nem tett. Annyi történt, hogy Grosjean belekezdett egy agresszív manőverbe, Checónak pedig nem maradt sok helye."

Pérez a verseny után jelezte, szeretne elbeszélgetni a büntetéséről az FIA-val, de elismerte, hogy ez már nem „semmin nem változtatna." A két Force India végül körhátránnyal, a 13. és a 14. helyen ért célba Szepangban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!