Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint „katasztrófa”, hogy az ausztrál autójában 50 kilométer után motort kellett cserélni. Ricciardo nem aggódik, szerinte az incidens csak kis mértékben veti vissza a csapatot.

Nem indult jól a Red Bull 2015-ös idénye, pedig az Ausztrál Nagydíj előtt abban reménykedtek, hogy ők lehetnek azok, akik leginkább megközelíthetik a Mercedeseket. Az első melbourne-i edzésen azonban csak a 10. és 11. helyeket tudták megszerezni, s bár délután Kvjat feljött a 6. helyre, a lemaradása 2,3 másodperc volt az élen végző Mercedesekhez képest. Daniel Ricciardo pedig délután a pályára sem tudott hajtani, miután az első edzésen problémát találtak a motorjában.

Az Autosport értesülései szerint a hiba olyan súlyos, hogy a motort nem lehet újra használni, ezért Ricciardo máris elveszíthetett egy erőforrást. Ezért később súlyos árat fizethet, hiszen idén szigorítottak a szabályokon, most mindössze négy motort használhatnak el a versenyzők büntetlenül az idény során.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko elfogadhatatlannak tartja, hogy a tavaly is sokat rakoncátlankodó Renault már az első edzésen, mindössze 9 megtett kör után tönkrement. „Katasztrófa, ami történt" – mondta az ORF-nek. „Daniel autójában 50 kilométer után elromlott a motor, és nem tudjuk, hogy miért."

Marko mielőbbi választ követel a Renault-tól, és reméli, hogy egy hétfői találkozón tisztázni tudják az ügyet. „Minden alkalommal megígérik nekünk, hogy legközelebb jobb lesz a helyzet" – nyilatkozta. „A tesztpadon végzett vizsgálatok pedig biztatóak voltak. Talán a tesztpad és a pálya között nem jó a korreláció, vagy ott más beállításokkal tesztelnek. Ugyanakkor teljesen érthetetlen, hogy mehet tönkre egy motor 50 kilométer után."

A Red Bull egyelőre nem lehet elégedett Forrás:Red Bull

Ricciardo nyugodt maradt

Ricciardo elismeri, hogy nem indult számára ideálisan az új szezon, de igyekszik nem túl nagy jelentőséget tulajdonítani a problémának. „Már az első edzésen látszott, hogy valami nem stimmel" – mondta. „ Az első fél órában ki sem tudtam hajtani a pályára. A délelőtti edzés után sem sikerült megoldani a problémát, ezért nehéz lett volna délután a pályára hajtanunk."

Az ausztrál nem aggódik amiatt, hogy szombaton hasonló problémákba ütközne. „Feláldoztuk a második edzést, hogy alaposan kivizsgálhassuk a hibát. Szerintem megérte, hiszen nem sokat értünk volna azzal, ha gyorsan összerakjuk az autót, és kihajtunk a gyakorlás utolsó 5 percére" – magyarázta. „Így legalább megbízom az autómban, és hiszek benne, hogy holnap problémamentes napunk lesz."

Ricciardo annyit árult el, hogy a belsőégésű motorral történt valami, de a pontos hibát nem nevezte meg. Most új csapattársa, Kvjat adataiból fog tanulni. Az orosz először vezethette nagydíjhétvégén a Red Bullt, és elsősorban annak örült, hogy problémamentes napja volt. „Minden a terveink szerint alakult ma, és mindent jónak éreztem" – jelentette ki. „Még korai lenne megmondani, hogy állunk a többiekhez képest, de holnapra mindenképpen megpróbálunk javulni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!