Vágólapra másolva!
Tavaly még azt ígérték, hogy további szigorítások jöhetnek, de az FIA úgy döntött, egyelőre nem szólnak bele még jobban a csapatok és a versenyzők közti rádióforgalmazásba. Továbbra is tilos a tanácsadás a pilótáknak.

Nem szigorítanak tovább az F1-es rádióforgalmazás szabályain, mondta Charlie Whiting Melbourne-ben. AZ FIA az idei szezonra minimálisra csökkentette volna a kommunikációt a csapatok és a pilóták között, ezért az istállók LED kijelzőket is elhelyeztek a pilótafülkékben, de végül alapvetően azok a regulák maradnak érvényben, amelyek az előző szezon végén is aktuálisak voltak.

„Pontosan úgy kezeljük ezt, ahogy az előző szezon végén” – mondta Whiting. „Bármi, amit tanácsadásnak tartunk a versenyző számára, továbbra is tilos marad” – jelentette ki, tehát a versenyzők továbbra sem tudhatják, hogy ellenfelük a pálya mely pontján gyorsabb náluk, vagy mennyivel fékezhetnek később az adott kanyarban.

Forma-1, Charlie Whiting, FIA Forrás: AFP

Whiting szerint a tiltást mindig is két lépcsőben képzelték el, de a második fázis bevezetése ellen döntöttek. Ezt elsősorban azzal indokolta, hogy az F1-es Bizottság szerint „nem igazán volt szükség” még szigorúbb szabályokra, és a csapatok is hevesen tiltakoztak ellene, mert a hibrid hajtásláncok üzemeltetéséhez szükség van távoli információk közlésére is.

„Ez a szabályok igen szigorú értelmezése lett volna, úgy gondolom, az viszont tökéletesen ésszerű, hogy korlátozzuk a versenyzőnek adható tanácsokat. Nem látok okot arra, hogy ezen változtassunk az év során.”

Noha még nem kapott senki büntetést rádióüzenetek miatt, Whiting figyelmeztetett, hogy ez a jövőben nem kizárt. „A sportszabályzat 20.1-es pontja szerint, ha egy versenyző nem egyedül és külső segítség nélkül vezeti az autóját, akkor büntetésre számíthat.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!