Vágólapra másolva!
A Caterham volt tesztpilótája, Roberto Merhi indulhat a Manor második autójával az Ausztrál Nagydíjon, de mivel szponzorokat nem visz a csapathoz, nem tudja, meddig maradhat.

Teljessé vált a Forma-1 2015-ös nevezési listája, legalábbis az "első futamokra", a Manor-Marussia ugyanis Roberto Merhit szerződtette le az Ausztrál Nagydíjra, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy meddig tarthatja meg az ülését. A Caterham korábbi tesztpilótája így is előrelépésként értékeli az új lehetőséget.

„Ma végre bejelenthetek valamit, amiről már rengeteget álmodtam” – utalt Merhi arra, hogy a Manornál versenyezhet. „Itt az ideje köszönetet mondanom mindenkinek, akik segítették a fejlődésemet, köztük természetesen a Manornak, régi barátaimnak, amiért bíztak az új korszak kezdetén.”

Merhi 2009-ben már versenyzett John Booth csapatfőnök istállójánál az F3 Euro Seriesben. Legutóbb Carlos Sainz mögött 2. lett a Formula Renault 3.5-ben, ahol az idén a cím elhódításával is megpróbálkozik majd. Az F1-es lehetőségre egyelőre nem tekint állandó megoldásként.

Roberto Merhi még a Caterham színeiben Forrás: Caterham

„Nagyon remélem, hogy ez az alkalom lehetőséget teremt majd arra, hogy versenyezzek még az idén (az F1-ben). Szponzorra van szükségem, ha folytatni akarom, de sajnos Spanyolországban nem találok támogatókat.”

Merhi mindazonáltal nem dédelget ábrándokat azzal kapcsolatban, hogy komoly eredményt érhet el a tavalyi Marussia átépített változatával. „A 2014-es autó és erőforrás miatt nem lesznek meg az eszközeink ahhoz, hogy egyenlő feltételekkel küzdjünk a többi csapat ellen, de azért mindent meg fogunk tenni, ami tőlünk telik” - ígérte.

Merhi a spanyol El Confidencial című lapnak elismerte, hogy nem tudott anyagilag hozzájárulni a csapat költségvetéséhez, így nem tudja, hogy meddig maradhat a Manornál. Azt is elárulta, hogy közvetlenül őt keresték meg, nem új menedzserét, az F1-es körökben jól ismert Mark Blundellt.

"Nincs pénzem, és úgy hallom, a Manor olyasvalakit keres, akinek van. Nem tudom, mihez kezdenek, ha nem találnak ilyet. A World Series (Formula Renault 3.5) nem fog megakadályozni abban, hogy itt versenyezzek."

Az elnök fia is munkát kap

A Manor azt is megerősítette, hogy az átmenetileg az elnöki posztot betöltő Justin King fia, a GP2-ben versenyző Jordan a csapat fejlesztő pilótája lesz. Mivel Will Stevens az egész szezonra leszerződött hozzájuk, a Manor a szezon során maximum két további pilótát vethet majd be, mert a szabályok szerint legfeljebb négyen indulhatnak egy adott istálló színeiben a szezon folyamán.

Ezt az anyagi problémákkal szembesült, majd csődbement Caterham tavaly ki is használta, sőt a szabadedzéseken ennél is többen mutatkozhattak be náluk. A szintén csődhelyzetből megmentett Manor számára nem túl jó előjel, hogy a szezon kezdetén nem tudtak két olyan pilótával megállapodni, akik az összes versenyen való részvételt fedezni tudnák.

Az F1 2015-ös mezőnye

Mercedes
44 - Lewis Hamilton
6 - Nico Rosberg

Red Bull-Renault
3 - Daniel Ricciardo
26 - Danyiil Kvjat

Williams-Mercedes
77 - Valtteri Bottas
19 - Felipe Massa

Ferrari
5 - Sebastian Vettel
7 - Kimi Räikkönen

McLaren-Honda
14 - Fernando Alonso (Ausztráliában Kevin Magnussen)
22 - Jenson Button

Force India-Mercedes
27 - Nico Hülkenberg
11 - Sergio Pérez

Toro Rosso-Renault
33 - Max Verstappen
55 - Carlos Sainz Jr.

Lotus-Mercedes
8 - Romain Grosjean
13 - Pastor Maldonado

Manor-Ferrari
45 - Roberto Merhi
46 - Will Stevens

Sauber-Ferrari
9 - Marcus Ericsson
12 - Felipe Nasr

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!