Vágólapra másolva!
Giedo van der Garde peres úton szeretné elérni, hogy volt csapata tartsa tiszteletben az idei évre érvényes versenyzői szerződését, és őt indítsa a hétvégi Ausztrál Nagydíjon. A Sauber szerint ez életveszélyes lenne.

Egy korábbi, svájci tárgyalássorozat után az ausztráliai Victoria Állam Legfelsőbb Bíróságán folytatódott a per, amelyet a Sauber tavalyi tesztpilótája, Giedo van der Garde indított volt csapata ellen, mert az szerinte érvényes szerződése ellenére sem biztosít számára versenyzőülést.

A svájci kis csapat anyagi problémák miatt a jelentős szponzori pénzeket hozó Marcus Ericssont és Felipe Nasrt indítja a 2015-ös szezon során, Van der Garde viszont a bíróságon próbálja kikényszeríteni, hogy a Sauber tartsa tiszteletben a korábbi megállapodást, és adja neki az egyik autót a hétvégén.

A hétfői tárgyaláson a Sauber kifejtette, hogy álláspontjuk szerint jogszerűen jártak el, amikor nehéz anyagi helyzetükre tekintettel új pilótákat igazoltak az idei szezonra, bár azt nem titkolták, hogy Van der Garde szerződése érvényes. Az ABC televízió szerint a svájciak ügyvédje úgy vélte, veszélyes is lenne, ha a holland hirtelen beugrana az autóba.

Erre a Sauberre pályázik Giedo van der Garde Forrás: Daniel Reinhard/Sauber

„A Sauber nem engedhetné őt versenyezni” – idézték Rodney Garrattot. „Ez felelőtlen és veszélyes lenne. A fizikai sérülések, sőt akár a halál elfogadhatatlan veszélyét eredményezné” – jelentette ki.

A holland pilóta ügyvédje, Tom Clark visszautasította ezt a feltételezést, és közölte, hogy a „csapatok nagyon rugalmasan alkalmazkodni tudnak minden egyes versenyzőhöz.” Emellett azt is elmondta: „A Sauber képes lehet arra, hogy az érvényes szerződések megszegése nélkül Van der Gardéval helyettesítse az egyik versenyzőjét .”

Nem szokványos beugrás

Alkalomszerűen előfordul, hogy akár nagydíjhétvégék közben is versenyzőcserére van szükség, de a csapatok igyekeznek elkerülni ezt. Amennyiben betegség vagy sérülés miatt mégis szükség lenne tartalékpilóta bevetésére, szinte mindig olyan jelölt ülhet a volán mögé, akit előre felkészítettek az ilyen helyzetekre.

A Sauber szerint viszont Van der Garde számára még saját biztonsági övet és ülést sem készítettek, és az autót sem tesztelte soha - ezért vélik úgy, hogy nem lenne biztonságos a holland pilóta nevezése Marcus Ericsson vagy Felipe Nasr helyett, akik szintén részt vettek a tárgyaláson.

Ítélethirdetés szerdán várható, Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke egyelőre nem kommentálta a fejleményeket.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!