Vágólapra másolva!
A közvélemény és a versenyzők egy része is fanyalogva fogadta, hogy F1-es állást kapott.

A múlt héten nagy feltűnést keltett, hogy a Lotus egy 26 éves hölgyet, a spanyol Carmen Jordát igazolta fejlesztőpilótának. Bár nem ők az egyetlen csapat, amely női tesztpilótát foglalkoztat – a Williams Susie Wolffot tudhatja a soraiban –, Jordának a junior kategóriákban szinte semmilyen komoly eredménye nincs: a GP3-ban tavaly 14 verseny alatt még pontot sem szerzett, a legjobb eredménye egy 13. helyezés volt. 2010-ben 16. lett az amerikai Indy Lights bajnokságban, előzőleg pedig az Euro F3 Openben és a spanyol F3-ban is csak 1-1 pontot kapart össze.

Ennek fényében nem csoda, hogy a közösségi oldalakon nagy felhördülés fogadta a kinevezését a Lotushoz. Rob Cregan, Jordá három évvel ezelőtti GP3-as csapattársa az általánosan elterjedt véleményt fogalmazta meg, amikor a Twitteren azt írta, „Jordá egy tekercs filmet sem tudna előhívni, nemhogy egy hibrid F1-es autó teljesítményét. Az F1-nek a tehetségről kell szólnia, nem a pénzről és a kamu pozíciók feltöltéséről." Igaz, Cregan másnap igyekezett tompítani a kritika élét, hozzátéve, hogy nem személyesen Jordával van gondja, mert ő is elfogadna egy ilyen lehetőséget, hanem "a Lotusszal és a fejlesztőpilótai szereppel."

Jordá szerint azonban csak irigységből fanyalognak a sikerén. „A Forma-1-gyel kapcsolatban sok a féltékenykedés" – mondta a Bildnek. „Kevés a hely, ezért nem sokan jutnak el odáig. Rob is nyilván féltékeny, amiért én itt vagyok, ő viszont nincs. Csak annyit válaszolhatok, hogy a legjobbakat kívánom neki!"

Jordá a Lotus közleménye szerint elsősorban a szimulátorban fogja segíteni a csapat munkáját, de jelen lesz a nagydíjakon, és később a pályán is autóba ülhet majd. „Először át kell látnom az istálló működését" – jelentette ki. „Ami itt történik, azt nem lehet összehasonlítani a GP3-mal." Az egyébként nagyon valószínűtlen, hogy Jordá valaha megkapja a versenyzéshez szükséges szuperlicencet, amelynek a megszerzéséhez előírt feltételeket 2016-tól éppen nemrég szigorították.

A csinos Jordát sokak szerint csak PR-okokból szerződtette a Lotus Forrás: Lotus

A Forma-1 másik pilótanőjéről, Susie Wolffról a Williams éppen kedden jelentették be, hogy az idén két nagydíj – a spanyol és a brit – péntek délelőtti szabadedzésén is vezetheti majd az autójukat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!