Vágólapra másolva!
A McLaren szerint egy „teljesen normális” tesztbaleset okozta a spanyol agyrázkódását, de a szemtanúk nyilatkozatai másról árulkodnak. Az intenzív osztályon kezelik, hétfőn újabb vizsgálatok várnak rá.

Fernando Alonsót továbbra is egy barcelonai kórházban ápolják agyrázkódással, miután a vasárnapi tesztnapon egy elsőre ártatlannak tűnő ütközésben összetörte a McLarent. Az istálló szerint a spanyol pilóta jól van, csak elővigyázatosságból tartják a kórházban, és Alonso menedzsmentje is megerősítette, hogy nincs ok aggodalomra. A furcsa baleset okairól azonban semmit nem árultak el, ezért számos spekuláció látott napvilágot arról, hogy mi történhetett.

A baleset azért nyugtalanító, mert több szemtanú elmondása szerint egyáltalán nem szokványos körülmények között történt. Sebastian Vettel a Ferrarival a McLaren mögött haladt az incidenst megelőzően, és furcsa jelenségről számolt be. Szerinte Alonso a normálisnál sokkal lassabban haladt a 3-as kanyarnál, és a kanyarkijáratnál sem a szokásos módon veszítette el az uralmát az autója felett. „Pont előttem volt, és viszonylag lassan ment – szerintem úgy 150 km/ó-val. Aztán egyszerűen elhúzott jobbra" – mondta az Auto Motor und Sportnak. „Nem tűnt sima kicsúszásnak. Párszor nekiütközött a falnak, utána elvesztettem szem elől."

Alonsót az intenzív osztályon kezelik a balesete után Forrás: McLaren

Nem mozdult a baleset után

Vettel beszámolójával gyakorlatilag teljesen megegyező nyilatkozatot adott egy spanyol fotós, Jordi Vidal is, aki szintén szemtanúja volt a balesetnek. „A szokásosnál lassabban ment be a kanyarba, majd hirtelen jobbra fordult, és nekiment a falnak" – mondta a Marcának. „Utána nem mozdult meg az autóban. Egy orvos odament hozzá, és megérintette a sisakját, de arra sem reagált."

A McLaren és a pálya hivatalos tájékoztatása szerint Alonso magánál volt és beszélt, amikor az egészségügyi központba vitték, de a legtöbb forrás egyetért abban, hogy a baleset után rövid ideig eszméletlen volt. Számos elmélet született azonban arról is, hogy a baleset éppen azért történt, mert Alonso már vezetés közben elájult, vagy legalábbis megszédült, ezért nem tudta irányítani a McLarent. A La Gazzetta dello Sport szerint lehetséges, hogy mivel hirtelen rosszul lett, le akarta parkolni az autóját, de pillanatokkal később elájult, és a falnak csapódott.

A McLaren szerint normális baleset volt

Ezt Alonso menedzsere, Luis García Abad és a McLaren sportigazgatója, Eric Boullier is tagadta, bár hozzátették, hogy Alonsóval még nem tudtak beszélni a balesetről. „Fernando balesete teljesen normális körülmények között történt, a teszteken előfordul az ilyesmi" – mondta Boullier. „A sajtó persze megpróbálja eltúlozni a súlyosságát, de megerősíthetem, hogy semmi rendkívüli nem történt."

Alonsót mentőhelikopterrel vitték kórházba Forrás: AFP/Quique Garcia

Boullier azt is elmondta, hogy látszólag nem az autó műszaki hibája okozta a balesetet, így azonban továbbra is érthetetlen, hogy Alonso miért húzódott le jobbra a pályáról. Szintén rejtélyes, hogy miért kapott agyrázkódást, amikor az ütközés látszólag nem volt nagy, és a McLaren alig tört össze: az első szárnya ugyan leszakadt, de még a fal felőli futóművei sem szenvedtek komolyabb sérülést. Az Auto Motor und Sport szerint ugyanakkor az erőhatások sokkal nagyobbak voltak, mint amire az ütközés tempójából és szögéből gondolni lehetne.

Tényleg erős lehetett a becsapódás

A német szaklap azt írja, az adatok szerint Alonsót 30 G-s erőhatás is érte, de a sérülését valószínűleg az okozta, hogy viszonylag hosszú ideig, 54 ezredmásodpercig hatott rá 15 G-s erő. Ez már elég ahhoz, hogy valaki elveszítse az eszméletét, ahogy az a németek szerint Alonsóval is történt. Miután magához tért, állítólag egyszerű kérdésekre sem tudott rendesen válaszolni, ezért szállították mentőhelikopterrel kórházba, ahol kiderült, hogy agyrázkódást szenvedett. Az Auto Motor und Sport szerint a becsapódás erejét növelte, hogy Alonso pont oldalról kapta el a falat az autójával, amelyről még a kerekek sem estek le, ezért nem volt, ami elnyelje az energiát.

Ez azonban továbbra sem magyarázza meg, hogy Alonso miért csúszott ki ilyen furcsa módon a pályáról. A spanyol menedzsere szerint egy rendkívül erős széllökés dobta meg az autót, de – bár sokan panaszkodtak a kiszámíthatatlan széljárásra – az autó lassú tempójából ítélve valószínűtlen, hogy ez lehetett az ok. A spekulációk között szerepel az is, hogy Alonso az ERS meghibásodása miatt áramütést szenvedhetett az autóban a baleset előtt, de több mérnök is elvetette ezt a lehetőséget.

Hétfőn egyelőre nem adtak tájékoztatást Alonso állapotáról, aki továbbra is a kórházban fekszik megfigyelés alatt. A McLaren vasárnap azt mondta, a spanyolt valószínűleg 24 vagy 48 óra elteltével fogják kiengedni. A BBC információi szerint az intenzív osztályon kezelik, de a McLaren szerint ez a tény sem ad okot az aggodalomra, hiszen az agyrázkódása után ez a normális eljárás. Alonsón hétfőn újabb vizsgálatokat fognak elvégezni, miután vasárnap a CT és MRI sem mutatott ki problémát.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!