Vágólapra másolva!
A nézők számára zavaró lehet, ha egy pilóta minden futamon más sisakot használ, ezért 2015-től egész évben ugyanazzal a festéssel kell rajthoz állniuk.

Míg korábban a Forma-1 versenyzői könnyen beazonosíthatóak voltak az egész pályafutásuk során használt, gyakran ikonikussá vált sisakfestésükről, az utóbbi években megszokottá vált, hogy egyes pilóták fejvédője szinte minden versenyre új színeket kapott. A leggyakrabban Sebastian Vettel szereti váltogatni a sisakjait, a 2007 óta tartó F1-es pályafutása során már több mint 60 különböző festést használt.

Vettel a Red Bullnál gyakran váltogatta a sisakfestését Forrás: AFP

Az F1-et minden eszközzel népszerűsíteni próbáló Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban úgy véli, a sisakfestések gyakori váltogatása akár rossz hatással is lehet a nézettségre, hiszen a rajongók sokkal nehezebben tudják beazonosítani az autóban ülő kedvenceiket. A tavaly bevezetett állandó rajtszámok mellett ezért arra köteleznék a versenyzőket, hogy minden versenyen ugyanazzal a sisakfestéssel induljanak, kialakítva ezzel a saját arculatukat.

Az Autosport megbízható forrásokra hivatkozva azt írja, az F1 Commission hét eleji ülésén a csapatok, az FIA és Bernie Ecclestone megegyeztek abban, hogy minden pilótának csak egyféle sisakfestést engedélyeznek egy idényen belül. A szabályt már idén szeretnék bevezetni, ehhez már csak a Motorsport Világtanács beleegyezésére lesz szükség. Reményeik szerint ezzel elérik, hogy a nézők a helyszínen és a képernyők előtt is könnyebben felismerjék a pilótákat, ami követhetőbbé tenné számukra az eseményeket.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!